Hrvatska
Typography

Povodom 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Bljesak“, u petak 30.travnja 2022. po prvi puta održana je manifestacija domoljubne poezije pod nazivom “Bljesak slobode“u Okučanima. Na samoj manifestaciji je naglašeno da je to jedan od sadržaja kojim se na dostojanstven način prisjećamo dana stvaranja naše hrvatske domovine i dana ponosa i slave.

 

simic pozega2Narodna knjižnica, čitaonica Okučani i Općina Okučani osmislili su i organizirali Pjesničku večer koja je bila i pokrovitelj ove svečanosti „Bljesku“ u čast. Prigodnim pozdravnim sudionicima pjesničke večeri obratili su se ravnateljica Knjižnice Dijana Kašljević i općinski načelnik Aca Vidaković.

Nakon objavljenog natječaja, izabrano je šest pristiglih radova, od kojih je komisija, na čelu s prof. Franjom Novakom, ravnateljom Knjižnice u Pleternici, proglasila tri najbolja pjesnička uratka.

simic pozega 3

Prvo mjesto osvojio je Pejo Šimić iz Zagreba („Sinovi Bljeska i Oluje“),
drugi je Zrinko Kapetanić iz Nove Gradiške,
a treća Nada Bonić iz Požege.

Nagrade su im uručili ravnateljica Knjižnice i općinski načelnik, a priznanja za doprinos domoljubnom stihu dobili su:
Irena Kalan iz Bilica, Kata Tutić iz Požege i Ante Ćurić iz Bjelovara.
Zatim su autori pjesama čitali su svoje stihove, a umjesto treće nagrađene Nade Bonić, stihove je kazivala Rajka Radoš, predsjednica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“.
Umjesto Irene Kalan stihove je čitala Ljerka Pavković iz Palijativnog tima LiPa iz Pakraca.

simic pozega

U obrazloženju prvonagrađene pjesme Peje Šimića, prijatelja Knjižnice u Pleternici, predsjednik komisije prof. Franjo Novak je istaknuo kako je autor utkao stihove domoljublja, a sjajni su mu stihovi nade, prkosa i ponosa, da se ne bi spotakli o niti mržnje i osvete, što mu je uspjelo.

simic pozega1
U glazbenom dijelu programa zapažen nastup imali su članovi HKUD-a „Tkanica“ iz Okučana, a glumac Ivica Koprivnjak iz belišćanskog Amaterskog kazališta na osebujan je način izveo isječak iz monodrame „.Đuka Begović“.

Fotografije: I. Tomić
Press Posavina.org