Hrvatska
Typography

ODRŽANA SKUPŠTINA ZAJEDNICE PROTJERANIH HRVATA IZ SRIJEMA BAČKE I BANATA U ZAGREBU

Trideset i jedna godina ustrajnog rada i aktivnosti u Hrvatskoj

U Zagrebu je 20.svibnja održana 16. izborna skupština Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata koja djeluje diljem Hrvatske. Ondje su bili i prestavnici ogranaka i zavičajnih klubova ove zajednice koja radi diljem Hrvatske, Bili su i pokrovitelji iz Ureda Vlade RH za Hrvate izvan domovine. Zajednica je u protekloj godini održala niz aktivnosti kako u Zagrebu, te preko svojih zavičajnih klubova diljem Hrvatske, gdje god žive prognani Hrvati iz negdašnje Vojvodine (Srbije).

Dosadašnji predsjednik Zajednice Mato Jurić, vodio je ovu udrugu dvadeset i jednu godinu. On je naglasio kako zahvaljuje svima koji su utkali sebe u ovu Zajednicu, posebno tajniku Zlatku Žužiću. No, od mnogih aktivnosti u prošlim godinama koje su se odvijale diljem Hrvatske, ali i današnje Srbije, nešto nisu ostvarili, naglasio je Jurić. Pitanje malih mirovina Hrvata iz Srbije koji žive u Hravtskoj nisu ogli rješiti, kao ni legalizaciju kuća koje su ti Hrvati zamjenjivali sa Srbima u Hrvatskoj. Ipak dobili su potporu od mnogih ustanova i pojedinaca, poput Zagrebačke županije, dok za prostorije od grada Zagreba sami moraju plaćati. Od značajnijih aktivnosti treba reći kako je udruga dva puta napunila zagrebačku dvoranu "Lisinski" sa svojim programom.

Od nakladničke djelatnosti objavljeno je trideset knjiga u Biblioteci Srijemski Hrvat a pri kraju je obimna knjiga Zlatka Printera na 800 stranica "Kronoligija srpske agresije...". Objavljen je i Leksikon Hrvata istočnog Srijema te se nakladničko informativna aktivnost nastavlja. Video vezom iz Srbije se javio Tomislav Žigmanov, ministar u srbijanskoj vladi i predstavnik Hrvata u Srbiji zahvaljujući udurzi,

Za novog presjednika izabran je Ivo Martinović, koji će voditi Glavni odbor od dvadeset i pet ćlanova. Novi predsednik je pokazao na grb Zajednice i odličje Predsjednika RH Ive Josipovića. Kazao je kako se ne smijemo uspavati, već kroz Zajednicu rješiti zajedničke probleme. U novim vremenima treba odgovoriti i novim izazovima. Cilj je popisati oko 40 tisuća protjeranih Hrvata, digitalnom bazom. Za Hrvate ubijene u Srbiji devedesetih još nema spomen obilježja, a Dan sjećanja je 6. svibnja. Od dvjesto tisuća Hrvata u Srbiji ostalo je dvadeset posto. Njima treba pomoći, a nekada i hrvatska vlast nije dala odgovarajuću pomoć. Rečeno je kako je nekada samo Katolička crkva bila jedini im oslonac.

Napisao i snimio : Boris ĆAVAR