Lily Laum
Typography

Vrijeme je da se svi zamislimo, prije svega mislim na žensku populaciju i počnemo se ponašati damski, naravno i tradicionalno prilagođeno svom podneblju i odgoju. Također smatram da će svako za sebe pronaći bar jednu malenu sitnicu koja će ga zaintrigirati do te mjere da će postati princeza, ako ništa drugo, ono bar sebi pred ogledalom. Vrijeme je da naše žene počnu o sebi razmišljati na  drugačiji način te da više dama prošeće gradom.

Kako ponašanjem ostaviti utisak pristojne žene i koje su to odlike koje izdvajaju pravu damu?

dama 900

Tko od nas žena ne želi čuti da vas zovu damom? Zar svi ne želimo respekt i divljenje okoline?  
Osnova je biti uredna i decentna, usklađena, imati svoj stil, nenapadna i ugodna oku, nenametljiva, diskretna, šarmantna, tajanstvena, samozatajna, ženstvena, brižno namještene kose, sa detaljima koji čine ženu ženom – nakitom- sat, ogrlica, narukvica, naušnice, šešir, šal, kapa… blagom šminkom, nenapadnom…

Izgled nije sve, damu čini ponašanje, ophođenje, komunikacija, ponašanje, pokreti, mimika, geste, osmijeh.
I to nije sve, treba imati mjeru u ponašanju, u verbalnoj komunikaciji, imati širinu znanja, na svim poljima bar ponešto, neće nitko zamjeriti ako ne znamo nabrojati sve kemijske elemente ali ako ne znamo gdje se koja država nalazi, na kojem kontinentu…to je već alarm…
 
Prije nego krenemo van, pred ogledalo i dobro se pogledati, okretati se i promijeniti cipele, torbu, nakit… ako nije u tonu, popraviti šminku, namjestiti kosu….. ne idemo na modnu reviju ali-- --kao da idemo, biti pažljivi promatrač sebe.

Nikada ne izaći van s viklerima u kosi, nepočešljana, kućnim papučama, neumivena i krmeljiva. Pa čak ni na kućni prag.
 
Osnova je imati uvijek na umu da prava dama prvenstveno dobro pozna bonton i zna da je manje u većini slučajeva više.
 
Dama ne nastoji biti u centu pažnje, niti se izolira  u neki svoj svijet. Prava dama je svjesna svojih vrijednosti. Povremeno se treba ponašati kao žena u pravom smislu te riječi, tako na primjer, Iako je u stanju sama napraviti puno stvari, dama i nadalje pušta muškarcima da joj pomognu kada i nije to potrebno, što muški itekako cijene. Poslije rado prepričavaju i hvale se. Muškarci vole snažne ali ranjive žene, priuštimo im i neka mijenjaju gume na autu, izgorjele sijalice / žarulje, čiste snijeg i lišće, šišaju živicu i kose travu. Trebamo se osjećati poput princeze, zato trebamo uživati  svakim korakom.

Nikad nije kasno, možemo biti sve što poželimo,  zapitkujmo se i odmah potražimo odgovore

----Što ženu čini damom?...

Danas je lakše biti žena s manirima, samo zato što nam moderna tehnologija omogućuje da u sekundi saznamo i naučimo sve što nam je potrebno, ako nismo imali prilike kroz odrastanje kroz  svoju obitelji, ili kroz  školovanje steći osnove damskog i ženstvenog ponašanja.

Nema žene koja povremeno ne traži bar  5 minuta dnevno samo za sebe.  Sve mi žene volimo trenutke kad se možemo posvetiti sebi, svojoj njezi, kako bi naglasili svoju ljepotu. Malo  kozmetike i nakita, dobra frizura i njegovana kosa, cipele, decentna odjeća,  su važni  za  osjećaj samopouzdanja. Ima podosta  stvari koje su  zajedničke svima nama  ženama, priznajmo za sebe, svaka od nas voli ugodno i erotično donje rublje, to daje jedan poseban osjećaj luksuza kao i parfem koji para nozdrve.

Damu ne čini  dizajnerska cipela,  torba, odjeća sa potpisom….. Važne su naše kretnje, mimika,  stil, ponašanje. Kako sam već navela, vanjski izgled nije sve što utječe na našu sliku koju o nama stječu ljudi iz naše okoline. Važno je da se osjećamo dobro u svakoj situaciji, da se znamo nositi  s nizom obaveza, posao, obitelj, društvena angažiranost. Možda je ranije  bilo lakše biti žena, samo zato što se podrazumijevao kućanski posao i odgoj djece.

Ako nam je stalo do mišljenja okoline, ako to naš posao zahtjeva, ako nam je važno kakav dojam ostavljamo, ako želimo biti dama, da o nama misle kao o kulturnoj, lijepo odgojenoj i profinjenoj ženi, tada povedimo računa o svakom detalju sebe.

Nema nam druge, obucimo se kao dama, ponašajmo se kao dama, pazimo na bonton, dikciju - ton izražavanja, kretnje,mimiku, geste, komunikaciju….  Sve smo  žene u svijetu ubrzanog životnog ritma.  Od nas se traži i očekuje da smo  staložene i čvrste, pribrane, oslonac, pa kroz sve to, često zaboravljamo kako je  biti dama.  Zapravo, često je dovoljno obratiti pažnju na neke sitne detalje kako bi postigle promjene koje će biti primijećene od naše okoline, posebno muškaraca.

Već sam napomenula da nam ritam života nameće obavljanja mnogih stvari: idemo u vrtić, školu,na posao, u banku,  automehaničaru, mijenjamo žarulje, i to ne samo za rasvjetu u lusterima i noćnim lampama. To nas čini sjajnom i  sposobnom i prilagođenom ženom. Eto nam sad ženske jednakosti,  i ne trebamo se čuditi kada nas muškarci tako i tretiraju, sebi ravnima. Priznajmo da nam je veće zadovoljstvo, kad nam kao dami muškarci otvaraju vrata, drže kapute, dodaju stolicu, a posebno se veselimo donesenom doručku ili večeri u krevet?

Razmislimo i ako želimo biti tretirane kao kraljice i princeze, naučimo se što još ne znamo, odnosno primijenimo sve dobre i odavno napisane recepte.  Bezbroj je škola i internata gdje se od malena uči ponašanju. Ispisano je puno knjiga, snimljeno filmova.

dama 1900
 
Prenosim što sam pročitala i skraćeno iznosim:
 
„Uvijek imajmo na umu  što  čini razliku između žene i dame. Prava žena odlučit će se za crveni lak za nokte i upadljiv modni dodatak koji sigurno neće proći nezamijećeno. Dami to nije potrebno. Prava dama u skladu je sa samom sobom i ima osjećaj samopoštovanja koji je vidljiv iz svakog njenog pokreta i cjelokupnog ponašanja. Njezina aura je očaravajuća i nema potrebu za provokativnim odijevanjem. Stoga, njezin stil je profinjen i uglađen bez obzira ide li na kazališnu predstavu ili u obližnju trgovinu kupiti namirnice. Njezina osobnost i intelekt ono je što sve osvaja. Koje to savjete ne bismo smjeli zaboraviti ukoliko želimo da nas muškarci i ostali u našoj okolini tretiraju kao dame, ali i da se i same osjećamo kao one?

10 zapovijedi za dame

1.    Hodajte uspravno podignute glave. Ovo "ponosno" držanje čini nas izražajnim i sugerira posebnost.
2.    Pridržavajte se pravila "Manje je ponekad više": ne stavljajte previše šminke i ne nosite previše nakita istovremeno. Umjesto toga, pouzdajte se u klasičnu, neupadljivu eleganciju.
3.    Prepustite muškarcu da nosi vašu prtljagu, nemojte se mučiti s teškim stvarima.
4.    Izbjegavajte cipele s previsokom petom! Mali broj žena može normalno hodati u njima i lako biste mogli ispasti smiješni. Odaberite one malo niže, klasične cipele u kojima možete hodati pouzdano.
5.    U restoranu narudžbu prepustite muškarcu. Naravno, same odlučujemo što ćemo jesti.
6.    Nikada slijepo ne pratite modu! Oblikujte vlastiti stil koji odgovara vašoj osobnosti. Imat ćete mnogo više samopouzdanja ukoliko ćete se u vašoj haljini osjećati ugodno.
7.    Pazite na dužinu vaše haljine, ona ne smije biti prekratka! Odabirom klasične haljine dužine do koljena ne možete pogriješiti, a ona je dobar odabir i za večeru ili poslovni sastanak.
8.    Budite ugodni prema ljudima koji vas okružuju! Prava dama je samopouzdana i elegantna, no nikada ne pokazuje znakove ljutnje.
9.    Nabavite klasičnu, elegantnu crnu haljinu! Može se nositi u svakoj prigodi osim vjenčanja, a možete birati i između velikog broja krojeva.
10.    Ne križajte noge! Želite li sjediti elegantno, lagano spojite i nagnite koljena i opušteno prekrižite gležnjeve, čime zatvarate položaj vaših nogu.

Biti prava dama uistinu je izazov – i bez obzira jesmo li prave dame ili rođene žene, korisno je iskoristiti poneki savjet jer, unatoč što živimo u emancipiranom svijetu, tko se ponekad ne bi volio osjećati kao suvremena princeza?“

Uvijek kdama

1.    Zna se lijepo zahvaliti ali ne pretjeruje u izljevu osjećanja
2.    Zna kad se nosi a kada se ne nosi šešir
3.    Uvijek vrlo ljubazno razgovara s konobarima i poslugom
4.    Pravi društvo najstarijima i najdosadnijima na zabavama i proslavama
5.    Daje prednost drugima
Dama nikad
6.    Ne vodi duge telefonske razgovore i ne provjerava poruke dok je u društvu
7.    Nije gruba konobarima, sobaricama i posluzi
8.    Ne stavlja šminku na javnom mjestu
9.    Ne govori drugima iza leđa ono što ne može da im kaže u lice
10.    Ne omalovažava svoju obitelj a posebno ne supruga kad su u društvu…..“
„Nije svaka žena dama, a to najbolje pokazuje njeno ponašanje u društvu i osnovni odgoj koji nosi iz kuće. Ove stvari je odvajaju od prostakuša!
1. Prave dame nemaju tetovaže na vidljivim dijelovima tijela. Zato i jesu dame. To je za njih intimna stvar, prenosi Ženski kutak.
2. Prave dame se uvijek odazivaju sa "molim", a ne sa "šta je". Osnovna kultura je jako bitna.
3. Prave dame nikad, ali nikad neće zapaliti cigaretu na ulici. Pušenje je rezervirano za neku prostoriju.
4. Prave dame su uvijek pristojno obučene. Ni previše "nakićeno", ni previše prosto obučene. Jednostavno, fino izgledaju u svim prilikama.
5. Prave dame se nikad ne svađaju. One imaju stav: Svađa ne rješava ništa i ne donosi ništa pozitivno.
6. Prave dame nikad ne psuju. Nikad nećete čuti od prave dame ružnu ili uvredljivu riječ. To je njima ispod časti.
7. Prave dame nikad neće dopustiti sebi da budu u društvu nekulturnih osoba, bilo muških, bilo ženskih. Ona se sklanja od njih jer ne podržava takvo ponašanje.
8. Prava dama uvijek lijepo miriše. Ne pretjerano, ali uvijek miriše. Uvijek na sebi ima neki pristojan parfem i sa stilom.
9. Prava dama ima ponosno držanje. Ravna leđa i siguran stav odlika je dostojanstva.
10. Prava dama ne nosi mnogo nakita. Suptilne minđuše, neki tanji prsten i ogrlica, odaju utisak nježne i krhke žene.“
 
I sad skraćeno o svemu po malo.
 
Obucimo se kao dama

Suknja ili haljina doprinose ženstvenom izgledu, ali to ne znači da trebamo zaboraviti na hlače. Ženstvenost podrazumijeva brigu o izgledu, što znači da nikako ne smijemo biti isflekani, poderani, zakrpani a sve boje na nama trebaju biti skladne.

Držanje

Način na koji  hodamo, sjedimo i  krećemo se, su drugačiji od načina na koji to rade žene koje nisu baš ženstvene. Dame hodaju uspravih leđa, ponosno i sa stilom. Kada sjedimo treba prekrižiti noge kad god je to moguće.

Važan je i ton

Na boju  glasa, nemamo  utjecaj, ali zato na ton kojim govorimo, možemo. Dame uvijek govore nježno, dovoljno glasno da ih čuju, ali nikada ne viču na javnom mjestu.

Djela govore više od riječi

Trebamo pustiti  da naša djela govore umjesto nas, i ženstvenije smo no ikad!  Uvijek imati na umu da Žene koje jedno govore, a drugo rade, zaista nitko ne doživljava kao dame.

Ponašanje je važno

Čak i obučena po posljednjoj modi, u krpicama s potpisom,  drska  žena ili ona koja flertuje sa svima, neće biti doživljena kao dama.
Maniri, gestikulacija, rječnik, ponašanje
Najzabavnija i najljepša žena na svijetu ne može se smatrati damom ako nema  dobre manire. Uvijek biti ljubazna prema drugima. Paziti na rječnik, a jako važno je i žvakati zatvorenih usta,   jer to je odraz naše ženstvenosti i lijepih manira.

Skromnost

U medijima  svakodnevno imamo prilike pogledati  poznate i nepoznate koje svojom golotinjom privlače pažnju. To je pogrešna slika mladim djevojkama i nije u redu. Put ka ženstvenosti je umjerenija i zatvorena odjeća pri čemu svako treba zamisliti što je ispod.  

Obrazovanje i znanje, opća kultura.

Moramo imati stav o svemu, a posebno o temama koje nas zanimaju.  Kada je riječ o razgovoru s ljudima, prava dama nikada neće upadati drugima u riječ – pričekat će da završe svoje izlaganje, a zatim reći svoje mišljenje, ne vrijeđajući tuđi stav. Također, dama na kompliment odgovara sa “Hvala”. Ako na rečenicu “Prelijepo izgledate” odgovorimo “Znam”, ostavit ćemo dojam prepotentne osobe sa previsokim mišljenjem o sebi.
Kada pogriješimo, ispričajmo se, to je odlika lijepo odgojene osobe, bilo da je u pitanju muškarac ili žena.

I sad slijedi moja  isprika, pogriješila sam što nisam sada osnove bontona iznijela, onako štreberski, brzinski ali to slijedi idućim pisanjem.

Za Posavinu-org piše Lily Laum