Meditacije sestre Augustine
Typography

Bogata iskustva života u nizu godina, zrelost, smirenost, razmišljanje, učenjem kroz čitanje kao i radikalne životne odluke, osobu ponekad dovedu pred zid ili.. da... u nekom trenutku odluči kako sve treba biti drugačije, treba krenuti i poći drugim putem, nekim drugim kolosijekom ili pronaći pravac, u drugom smjeru! Taj čin, nije lagan, ali odlučiš li se na taj korak, možeš se nadati da ćeš stići kamo si krenuo! Stići ćeš na odredište, tamo gdje je tvoje mjesto.

Tamo gdje je tvoj dom. Tamo gdje si najsigurniji, naj slobodniji i gdje te nitko prognati neće.

Osobno mislim, kako smo svi bez izuzetaka, u svom životu okusili što znači nekoga, neku osobu gađati blatom ili biti gađan blatom? Ja jesam, gađala i bila gađana. I nije bilo ugodno. Zašto? Upravo zato jer to blato je jako nezgodno. Prljavo je. Ljepljivo, Ustajalo, Smrdljivo. Crno... I još nešto, jako bitno, to blato nije doletjelo do te osobe, ali, to blato je ostalo na mojim i tvojim rukama. Ruke su već zaprljane. Zato, zamislimo se nad ovom činjenicom, i priznajmo, da, mi smo takvi! Ali, vremena je još malo, odlučimo i budimo drugačiji. Budi svoj! I ne gađaj nikoga blatom.

budi svoj

Ili ono, nikada se nemoj raspravljati sa osobom patološkog ponašanja, da ne kažem „bolesnom“ osobom i ne spuštaj se na njen nivo. Zašto? Ako se raspravljaš, brzo će te spustiti na svoju razinu… a poslije će te dotući svojim dugim stažom podlosti, jer posjeduje silno iskustvo kako nekoga ocrniti, poniziti i dotući. Dakle, imaš razloga i budi svoj! Znaj osobu smjestiti na mjesto koje joj pripada.

I nikada ne dozvoli da postupci drugih ljudi unište tvoj mir i zato se nemoj okretati unatrag, jer tamo je sve po starom i bez promjene. I nikada nikoga nempoj gađati blatom, jer ono će ti se vratiti, kad-tad. Pitanje je samo vremena. Ali ne dopusti niti da tebe drugi gađa blatom. Ti budi svoj! Nemaš razloga sumnjati u sebe ako ispravno po savjesti i srcu radiš. Odupri se Zlu na pravi način! Razotkrij ga i nazovi ga imenom!
Stoga budi odlučan. Budi svoj i poštuj sebe. Ili kada si u nedoumici ili kada nisi kadar dokučiti odgovor na postavljeno životno pitanje, a ti pomoli se i u molitvi pitaj Isusa što i kakav bi On dao odgovor na ovu situaciju. Vjerujte mi, kod te dijagnoze, takva terapija i lijek su najdjelotvornije sredstvo ka uništenju u korijenu a ujedno i najbolja škola!

Ne daj se obeshrabriti na putu života. Tek kada povjeruješ u to i počneš ispočetka, te se odmakneš od osoba koje ti nisu naklone, koje ne žele da i ti budeš original, koje nemaju povjerenja u tebe ili te uništavaju … a ti uzmi sve u svoje ruke i tek tada će se događati nove i dobre stvari, obostrano. Na bolje. Međutim, u tu avanturu nikad ne idi sam, sa sobom povedi Osobu Isusa Krista iz Nazareta jer on je jedini put, istina i život. On te jedini poznaje bolje nego što ti sebe poznaješ.

Za Posavinu.org piše s. Augustina Barišić, ASC