20
Sun, Sep
12 New Articles

Meditacije sestre Augustine
Typography

lijenostLijenost je osobina i jedan od sedam glavnih grijeha. Osim što je grijeh, lijenost za sobom povlači i neke negativne osobine. Ona mrzi rad. Osoba je nezadovoljna sama sobom do te mjere da razvija ljubav prema samoj sebi koja ju čini nevrijednom Božje ljubavi. A Biblija, koju nadam se poznajemo i čitamo, također govori o lijenosti.

Stoga, pogledajmo mudre Izreke, pune mudrosti o lijenosti i upozorenja lijenoj osobi. One kažu; „Lijenčinu ubija želja njegova, jer mu ruke bježe od posla” (21:25). Lijena osoba voli san i kao što se vrata okreću na stožerima svojim, tako i lijenčina na postelji svojoj” (26:14).

Međutim, kako sam spomenula, mudre izreke nam također daju i odgovor na naš upit i na način što će se na kraju i  dogoditi s osobom koja je podložna i ovisna o lijenosti.

Mudre izreke govore i sljedeće; „Lijena osoba postat će slugom ili dužnikom a budućnost joj je mračna, jer lijenčina u jesen ne ore, a u doba  žetve traži i ništa nema. Može osiromašiti, a uzaludna je želja lijenčine, (20:4),!“
 
Suprotno lijenosti je marljivost, za koju nam opet mudre izreke (12:24), govore; „ Marljiva ruka vlada, a nemar vodi u podložnost“.

Stoga, zaključak je sljedeći. Ne dopustimo da u našem životu zauzima mjesto bilo koja vrsta lijenosti, jer sv. Pismo nas upozorava; „ Milošću ste spašeni, po vjeri, što ne dolazi od nas, jer dar je to Božji (Efežanima 2:8-9)“.

 I još nešto, Božja smo stvorenja, stvoreni u Kristu Isusu radi djela ljubavi koja Bog unaprijed pripremi da u njima živimo, (Efežanima 2:10)“.
 
I na kraju preostaje mi uputiti nam par savjeta, što nam je činiti?
Savjetujem, pojačati osobnu i obiteljsku molitvu, zatim trenutke ispraznosti, gubljenja vremena, nadomjestiti radom, kao i planiranjem vlastitog vremena ne žaleći sebe. Sebe založiti za ono što će nama osobno biti od koristi kako bismo pobijedili lijenost!

Neka nas u tome prati milost i milosrđe!

Za GIP piše sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove{jathumbnail off}