29
Thu, Oct
6 New Articles

Meditacije sestre Augustine
Typography

Prijatelji dragi! Pokušajmo u ovoj meditaciji vratiti se u vrijeme svoga odrastanja. Zastanimo i zadržimo se u svojim mislima pa priznajmo kako su se mnogi naši snovi rađali i počinjali u mladosti. I upravo radi tog prelijepog razdoblja, mladost nam je bila najburnije, najzanimljivije ali i najljepše razdoblje života!

mladi garevca

Pamtim kada su govorili, kako dijete začeto u ljubavi ima veće šanse da bude sretno. To više ne govore. Zašto? Jesu li promijenili mišljenje? Je li to istina? Što se danas promijenilo? Nisam sigurna i ne znam. Međutim, čini mi se kako neizravno, na to pitanje donekle odgovor nudi Kahlil Gibran koji kaže; " Bože, očuvaj me od mudrosti koja ne plače. Filozofije koja se ne smije i veličine koja se ne klanja pred djecom, jer vaša djeca nisu vaša djeca. Ona dolaze kroz vas, ali ne i od vas. I premda su s vama, ne pripadaju vama. Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli, jer, oni imaju vlastite misli... !"

Zar ne, upravo ova teza, zasnovana je i na Božjoj prvobitnoj prirodi stvaranja koja teži da potpuno sjedini muškarca i ženu kroz Božju ljubav. I nije to sve. U dozrijevanju cjelokupne osobnosti važnu ulogu ima razvoj moralne zrelosti, sposobnosti raspoznavanja dobra od zla, jer zrelost se ne postiže od jednom. Uzor nam je Isus koji je ostvario savršenu ljudsku zrelost.

Međutim, danas je definitivno došlo vrijeme kada mladi trebaju pokazati koliko su zreli, jer kaže se, na mladima svijet ostaje! Po meni, uloga mladih  u Crkvi danas, usuđujem se reći, postaje neminovna, neizostavna i ključna, a njihov doprinos je neprocjenjiv i treba maksimalno iskoristiti; prisutnost, angažman, poticaj i želju da se uključe aktivno u apostolat i služenje u Crkvi, jer i Bog „računa“ na snagu mladosti, koji će u Crkvi svojom prisutnošću probuditi pozaspale…upravo oni, mladi svojom pjesmom, smijehom, vikom, cikom i slično daju notu da njihova prisutnost stvara u Crkvi sve drugačije i novo!

Slušam neki dan svjedočenje jedne starije župljanke koja kaže; „ Sestro, danas pod misom, kao da sam  bila u raju“! Ostala sam u trenutku bez daha, a onda sam upitala, što se dogodilo? Radosno je odgovorila, kako je pod svetom Misom pjevao zbor mladih koji ih je svojim prekrasnim glasovima vodio kroz  misno slavlje kroz koje je ona snažno doživjela prisutnost Kristovu i miris Neba!

Upravo zato, dragi čitatelji, dok razmišljamo i o svom životnom putu, molimo za sve mlade da se probude. Molimo da pođu za Kristom i njegovom ljubavlju! Neka sve dublje proučavaju Krista, neka ga slijede, neka mole. Molimo sve žešće da se mladi odlučuju za život u čistoći i da budu spremni  braniti svoju vjeru i kršćanske vrijednosti.
 
I na kraju, neka naši mladi budu blagoslovljeni!  Neka svoje kotače okrenu na Kristovu stranu kako bi shvatili da po njima mogu doći bolja i blagoslovljena vremena, za njih, njihove obitelji i neizvjesnu budućnost koja ih čeka!

Sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove{jathumbnail off}