27
Wed, Jan
4 New Articles

Mišo Perak
Typography

10_sussret_povratnikaHrvatska Tišina - U subotu 11. lipnja 2011., u školi u Gornjem Hasiću u župi Hrvatska Tišina održan je deseti susret povratnika, gdje se raspravljalo o sadašnjosti i planirala budućnost u ovom djelu Bosanske Posavine.

Susretu povratnika nazočio je i visoki predstavnik u BiH Valentin Intzko, koji je otvoreno rekao kako je u u Gornji Hasić došao da  bi podržao povratak u Bosansku Posavinu:. U svom izlaganju Intzko kaže "To su hrabri ljudi koji vjeruju u budućnost i treba ih podržati te da je osnovno ljudsko pravo vratiti se u svoj kraj i to pravo povratka im nitko i nikada ne može oduzeti".

I od ostalih nazočnih kao i civilnih vlasti se čulo puno obećanja i izrečeno mnogo lijepih riječi. Svima su usta puna povratka i brige za povratnike posebno na ovim  djelovima Posavine gdje bi povratka trebalo biti, ali pravog riješenja još uvijek nema. Najvjerojatnije će opet i po deseti puta sve ostati na lijepim riječima i obećanjima.

Sam predsjednik FBiH Budimir je obećao j financijsku potporu Vlade FBiH održivom povratku i obnovi u Posavini riječima: "Za ovu godinu odobrena sredstva za individualni povratak su dva milijuna KM. Uz to, dio sredstava od ukupno 8,5 milijuna KM predviđenih za infrastrukturne projekte za područje RS, biti će izdvojen za prostor Bosanke Posavine"!
Ove riječi su nazočne potakle i na razmišljanje koliko će od ovih sredstava u istinu doći i do povratnika te da li su to samo obećanja ili će se to i ostvariti?


Dakle, ovo ne vrijedi samo za župu Tišina ovo pitanje je aktualno za cijelu Bosanku Posavinu.  Dali zaslužujemo i očekivamo više od obećanja?  Najvjerojatnije NE!  Ne jer čekamo da taj dio „ našega“ posla za nas odradi netko drugi a nikako mi sami.


Stoga slijedi poruka: dokle ćemo čekati tuđu pomoć i graditi budućnost na tuđim obećanjima. Zar nebismo već jednan put trebali sve to preuzeti u svoje ruke i svojom snagom sebi i svojoj djeci graditi bolje i ljepše sutra.

Pokažimo im da imamo snagu i žarku želju biti sretni i na svome. Pokažimo im da je Posavina Posavljanima svetinja i nikada neizliječna rana te njihova najveća tragedija.