Mišo Perak
Typography

U knjizi su sakupljeni neki od književno-dokumentarnih zapisa i pjesama lokalnog učitelja, novinara i poete Ante Adžamića iz bogate lepeze njegovih tekstova i pjesama objavljenih u različitim časopisima u periodu od 1960. do 2007. godine o Bosanskoj Posavini, djetinjstvu, zavičajnim ljudima i običajima, neimarima, stvarateljima, selima i gradovima kao i o velikosrpskoj agresiji na taj pitomi kraj pun zajedničkog suživota svih naroda.

Većina sakupljenih tekstova je iz »Posavskog Glasnika«, uključujući i one satirične koje je pisao narodnim jezikom pod pseudonimom »Prika iz Lipika«.

Anto Adžamić je sve tekstove u »Posavskom Glasniku« pisao iz svoje bogate riznice sjećanja i svojih, kako ih sam naziva »hodoljublja«. Pisao je i o iskustvima protjerivanja, izgnanstvu, čežnji i zbivanjima onako kako su se dogodila ističući laž kao jedno od najgorih oružja manipulacije. Pisao je o kolovođama rata, poznanicima koju ga nisu poznavali, prijateljima koji su u jednom trenutku to prestali biti... Pisao je i o pozadini vlastitih priča, opisivao ponekad iste događaje iz različitih dijelova vlastitog života... Pisanjem je tijekom rata davao nadu u povratak za sve druge izgnane i obespravljene Posavljake.

anto adzamicKnjiga sadrži i njegove srednjoškolske nagrađivane radove, odabrane priče i pjesme objavljene tijekom novinarske karijere kao i neke od tekstova koje pisao za školski časopis u Potočanima (BiH) tijekom svog ponovnog učiteljevanja. Za neke od tekstova koji su pronađeni u njegovom domu nije sigurno jesu li ikad do sada vidjeli svjetlost dana.

Neki od tekstova predstavljaju jedinstvenu odu zavičaju, odu Bosanskoj Posavini kakva je nekad bila.

Knjiga pruža bogate opise i kao takva daje doprinos za većinu sela posavskih Hrvata i Muslimana: od rodnih mu Donjih Kladara, pa do Garevca, Pećnika, Tarevaca, Jakeša, Dobre Vode, Donjih Riječana, Srnave, Potočana, Kornice, Čardaka, Lipika, Domaljevca, Dobrinje, Tramošnice, Živkovog Polja..., kao i tamošnjih gradova: Modriče, Odžaka, Gradačca, Bosanskog Šamca, Orašja... Knjiga također predstavlja i značajan doprinos za grad Dugo Selo gdje je napisan veći dio sakupljenog materijala.

Ova knjiga, predstavlja jedinstven dokument o Bosanskoj Posavini i ljepoti zemlje koja je iz dronjaka rasla, visine dosegla, a onda je ljudski i materijalno ružno uništena u ratu koji još uvijek traje u dušama mnogih. Opisani događaji i priče ostaju kao zalog za sve obespravljene, poginule i izgnane pod naletom velikosrpske agresije kao i osuda zločina koji se ne smiju zaboraviti u ime budućeg mira, suživota, prosperiteta svih naroda tog kraja.

Naslov: BOSANSKA POSAVINA O grlicama i ljudima
Autor: Anto Adžamić
Broj stranica: 318
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-953-336-895-5
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

Izdavač:www.webknjizara.hr, e-mail: knjizara @ redak.hr