Modriča
Typography

patron grebnice 2013 posavina orgDana, 28. studenog tekuće godine župa Grebnice proslavila je sv. Jakova Markijskog, zaštitnika župe. Župa je smještena u sjevernom dijelu Bosanske Posavine blizu Bosanskog Šamca. Vrijeme prohladno, sa snijegom na zemlji, za ovo doba godine ugodno.


Euharistijskom slavlju predsjedao je fra Jozo Oršolić, ravnatelj Kruha sv. Ante u Sarajevu i definitor Provincije Bosne Srebrene uz koncelebraciju 16 svećenika, a nazočilo je oko 250 vjernika.  
Sve je na početku slavlja pozdravio domaćin fra Frano Oršolić, sve nazočne svećenike i vjernika zaželjevši  svima dobrodošlicu. Euharistijsko slavlje uzveličao je zbor mladih župe Grebnice. Župu je duhovno pripremio za patron  trodnevnicom fra Bono Kovačević, župni vikar u župi Domaljevac.

Fra Jozo Oršolić u propovijedi je naglasio: „sv. Jakov Markijski bio je veliki propovjednik svojega vremena, otkako je na blagdan sv. Antuna Padovanskoga u Firenci započeo propovijedanje, ostao je tome vjeran sve do svoje smrti 1476. u Napulju.

Propovijedao je u: Italiji, Bosni, Češkoj, Poljskoj i Mađarskoj. Do savršenosti bio je poslušan, kad je od pape dobio nalog da putuje u Ugarsku, ustao je od ručka i odmah krenuo na put. Rano je ostao bez oca, pa su ga poslali čuvati ovce. Kao čoban prestrašio se vukova koji su napali stado, pa je pobjegao kod jednoga svećenika svoga rođaka koji ga je poslao na školovanje.  
Škola mu je išla dobro pa se upisao na sveučilište u Perugiji na studij. Na povratku u zavičaj, zaustavo se u Asizu, gdje je odlučio stupiti u franjevački red. Redovničke zavjete položio je 1416.godine promijenivši ime od Dominik u Jakov.

Uz sve to sv. Jakov bio je veliki pokornik i velik dio života proveo je u strogom postu. Imao je velike kušnje, na koje je adekvatno odgovorio velikom pokorom. U svojim propovijedima šibao je protiv lakomosti, škrtosti i lihvarenja. Mnogi su se na lopovski način bogatili, što imamo i danas. Da bi se borio protiv ovoga zla osnovao je dobrotvornu instituciju „brdo dobrote“ (Monti di Pieta), gdje su siromasi mogli dobiti novčanu pomoć uz vrlo povoljne kamate, a danas imamo kamatare koji „gule“ narod i dužnike.

Zbog poniznosti sv. Jakov odbio je biskupsku stolicu u Milanu. Držao se dosta poniznim, pa je često braću molio za oproštenje“.
Nastavio je fra Joso „sv. Jakov stavio je velik akcent na propovijed, gdje oplakuješ svoje grijehe? Na propovijedi. Gdje si oprostio nepravdu? Na Propovijedi. Gdje si odbacio zlu želju? Na propovijedi.
Gdje si spoznao Boga? Na propovijedi. Gdje zločinci postaju dobri ljudi? Gdje se otklanjaju mnoga Zla?

Na propovijedi. Što drži narod u vjeri? Propovijed. Riječ Božju treba slušati, k srcu prihvatiti i brižno za spas duša sačuvati. Neka se ne posluša kao ljudska nego kao Božja riječ, bilo da tješi, opominje ili kori.“ završio je propovjednik.

Župa danas ima oko 380 obitelji sa 1100 vjernika, teritorijalno se nalazi uglavnom  u Federaciji BiH, a oko 50-ak obitelji živi u Republici Srpskoj. Župnu crkvu srpski su ekstremisti u Domovinskom ratu 1992.-1995. godine pogodili granatom u krov, od gelera granate oštećeni su mnogi spomenici u groblju. Mnogi Hrvati katolici s područja župe zahvaćeni ratom napustili su svoja ognjišta. Nadati se je da će ova župa jednoga dana doživjeti bolje dane sa povećanjem stanovništava.

                                                                            Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali k. Odžaka.