Nada Koturić
Typography

Na kraju svibanjske pobožnosti i svetkovinu Presvetoga Trojstva te Dan Hrvatske državnosti služena je komemorativna Sveta misa povodom 76 obljetnice stradanja nedužnih žrtava mučilišta Burića štale i tog posavkog kraja. Ovo je tradicija koja se neprekidno održava od 2005. godine i manifestacija „Dana sjećanja“ i molitve za sve ne dužne žrtve Burića štale u Garevcu koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju.

Istoga dana se polažu vijenci i cvijeće te pale svijeće u znak trajnog sjećanja za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća.

misa burica stala

Bila je to prigoda da se nazočni puk dostojanstveno i s puno pijeteta u molitvi prisjeti stradanja Hrvatskog naroda iz vremena Drugoga svjetskoga rata i poraća, da se sjećanja otrgnu od zaborava i udare trajni pečat za sjećanje na njihovu podnesenu muku, poručuju iz Organizacijskoga odbora Manifestacije „Dani sjećanja“.

Misa kod Burića štale

Već više od jedne i pol decenije svake godine se redovito služi sveta Misa kod Burića štale u Garevcu. Na svetoj Misi uz garevački vjerni puk bilo je i vjernika iz Donje Tramošnice, Čardaka , Kladara, Kornice, Posavske Mahale. Kornice, Kladara, Potočana, Svilaja, Odžaka. Zajedno su bili u molitvi, uz ostale i predstavnici UPH Garevac 45. Svečano misno slavlje za stradalnike Burića štale predvodio je fra Joso Oršolić župnik iz Donje Tramošnice. Uz fra Josu koncelebrirali su vlč. Pavo Kopić župnik iz župe Čardak i garevački župnik vlč. Anto Stjepanović. Tijekom Svete mise svi nazočni prisjetili su se stradanja hrvatskog naroda iz ovih krajeva u vremenu Drugoga svjetskoga rata i neposrednog poraća.

Ne zaboraviti stradalnike

-Ne smije se zaboraviti da su Garevac i Burića štala mjesto posebnog pijeteta koje obvezuje i opominje! Tu je bilo zatočeno preko 500 Hrvata katolika koji su od 25. do 28. svibnja 1945. bez suda i presude, odvođeni te mučki ubijeni u Poljičkim šumama i obalama rijeke Bosne i Save, stoga mi njihovi nasljednici molimo Boga da se to nikada i nikome više ponovi, moglo se čuti za vrijeme priređenih sadržaja „Dana sjećanja“. Ove godine se poslije Svete mise molilo se opijelo kod križa na platou ispred Burića štale. Radi pandemije koronavirusa i zaštitnih mjera na kraju svih priređenih sadržaja nije uslijedio tradicionalan zajednički ručak, jer poštovale su se zadane epidemiološke mjere.

Za Posavinu.org piše: Bada Koturić