Nada Koturić
Typography

ORAŠJE-Maja Šebelić iz Pule, Luka Kuzmanović iz Poljske, Mihaella Bardheci, Vid Đorđo i Filip Štimac iz Bjelovara, Domagoj, Ana i Vlatka Stojak iz Novog Travnika, Sara Horvat iz Zagreba, Dragana Golić iz Subotice i iz Orašja Nina Ivanović, mladi su daroviti glumci koje je publika ljetnog kina Dana hrvatskog filma Ivo Gregurević nagradila burnim pljeskom za njihov prvi filmski uradak.

Mladi filmaši su sudjelovali u radu Filmske radionice „Stvaranje filma“ u Orašju i u konačnici stvorili film. Podsjećamo svoj prvi filmski uradak mladi filmaši su nazvali „Bobi u 3 ujutro“, drugi je nosio ime „Hotel Romantique“ a ovoga puta naslov je njihovo prvijenca „Patnje profesora Machenhauera“.

film01

Mladi na filmskom setu

Mladi su dobili priliku na filmskom setu raditi s profesionalnim redateljem akademskim redateljem Ivanom Mokrovićem. Za svega pet dana druženja i učenja sa zaljubljenicima filmskoga platna Mokrović ih je upoznao je s procesom stvaranja filma, montaže, produkcije i distribucije. Filmska je radionica zapravo osmišljena kao prateći sadržaj filmskoga festivala i već iz toga je iznjedrila tri kratkometražna filma. Koordinatorica projekta ispred Hrvatske matice iseljenika Zagreb, bila je i ove godine Nives Antoljak. Nije skrivala zadovoljstvo radom sa mladima kao i Sanja Pejić, ravnateljica Centra za kulturu, partner toga projekta. Antoljak i Pejić su nakon prikazivanja filma na otvorenom prostoru ljetnoga kina koje svake večeri bude ispunjeno zaljubljenicima filmskoga platna, uz prigodne riječi uručile diplome sudionicima radionice. -Okupljamo Hrvate iz različitih dijelova svijeta, upoznajemo ih s hrvatskom kinematografijom i učimo osnovama stvaranja filma. Sve je to uz već poznatu posavsku gostoljubivost uvezano sa upoznavanjem kulturnih i prirodnih znamenitosti Posavine, te ostvarivanja važnih kontakata kao preduvjeta budućih zajedničkih projekata, naglasila je Antoljak.

Maja iz Pule u Malu Pulu

Mlada studentica iz Pule Maja Šebelić, kaže nam, oduševljena je jednim novim zanimljivi iskustvom. Iako je upisala molekularnu biologiju, svoju je ulogu, po ocjeni Mokrovića, odlično odglumila , uostalom kao i cijela ekipa. - Prekrasno smo se družili ovdje u Orašju, puno toga naučili, a meni je posebno drago što sam iz svoje Pule došla u Orašje- Malu Pulu pa sam postala nekako spona između dva kulturna središta. O Ivi sam puno čula, rasla uz njegove filmove koje sam gledala na Pulskom festivalu, pa mi je to onda bila dodatna inspiracija za doći, kazala nam je Maja. Ovogodišnjim je nastajanjem filma i radom radionice zadovoljan i Luka Kuzmanović iz velike Gorice koji je već šest godina u Poljskoj.-Odličan projekt i odlična ekipa. Radili smo improvizacije i na temelju njih dobili scenario koji smo pretvorili u jedan zanimljiv film, a druženje je bilo super, kaže Kuzmanović.film03

Mladenačka kreativnost

Redatelj Mokrović potvrđuje nam da su mladi filmaši kroz dvije godine rada u Orašju potvrdili koliko zapravo imaju talenta. Mladenačka je kreativnost kroz radionicu došla do punog izražaja, smatra redatelj Mokrović. -Jako sam zadovoljan ovogodišnjim uratkom jer su polaznici radili možda i više nego ikada do sada. Stvarno su sve napravili sami, došli do svog teksta, do karaktera, naravno uz moju pomoć, ali u cijelom su procesu imali inicijativu što je jako važno. Radili su dijaloške scene prema mojim uputama, i nije im bilo teško raditi i po pet šest sati dnevno raditi. Prošli su kroz cijeli proces montaže i produkcije i mogu ih samo pohvaliti i biti ponosan na njihov angažman, ističe Mokrović. Ove godine novina je u filmu što je završna scena bila u znaku Ive Gregurevića i njegovim filmskih ostvarenja. -Ivo je inspiracija mladim. Ja sam nekako odlučio da svi naredni filmovi završavaju sa scenom u koju je upleten Ivo jer sve je od njega krenulo i mislim da bi bilo dobro da i naš film sa njim i završi, zaključuje Mokrović

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić