22
Tue, Sep
14 New Articles

Nada Koturić
Typography

slavica vocnjakGAREVAC- Svaka posjeta povratničkom Garevcu iznova otkriva neobičnu ljepotu tog posavskog mjesta. Nažalost velika je nesrazmjera prirodne ljepote mjesta i njegove turobnosti zbog malog broja povratnika, uglavnom treće životne dobi.

Dječijeg smijeha nema na ulicama a prizor neobnovljene škole od svega nekoliko učenika čini dojam mračnijim. Ipak ima svjetla na kraju tunela koje pruža „HKD Napredak“ Sarajevo preko konkretnih projekta kakav je projekt Zaklade „Otvorena kuća“ Centra za mir i kulturu dijaloga i projekta „Zelena oaza“.  Odmakli su se od pukih riječi i teorija i konkretnim primjerima pokaznih polja i voćnjaka sa oko 7.000 stabala jabuka, krušaka, šljiva i trešanja pokazuju povratnicima da se može ponovo na tom posavskom području pristojno živjeti od svojeg rada.

Promoviraju zdravu hranu
Ispred Centra „Otvorena kuća“ zamijetili smo voćnjak kojeg vrijedno pregleda Slavica Šerić, voditeljica projekata ispred HKD Napredak. Sve češće, umjesto u Zagrebu boravi, kaže nam, u prekrasnom krajoliku Garveca i konkretnim savjetima pokušava povezati sve karike lanca od proizvodnje zdrave hrane do konačnog kupca.

Ovo je edukacijsko istraživački centar „ Zelena oaza“, jedan od sadržaja programa kojim smo započeli sa pokaznim edukacijskim voćnjacima, tvrdi Slavica.

Ugledni voćar iz Gradačca Taib Bajramović svojim dugogodišnjim iskustvom i budnim okom prati rast voćaka i uvjerava nas, ove godine povratnici će ubrati prve plodove.

Slavica dodaje kako na godinu planiraju proširi projekt na vrtove začinskog bilja. –U proizvodnji pratimo slogane pokreta“ Slow Food“ kao odgovor na „Fast Food“ a to je dobro, zdravo i pošteno. Dobro za naš tanjur), zdravo za okoliš a pošteno prema proizvođačima ali i prema potrošačima hrane, pojašnjava nam gđa Šerić.

Pomoć povratnicima
Projektom se daje pomoć povratnicima koji ne mogu sami organizirati marketing, povezati cijeli lanac od proizvodnje do plasiranja, savjetovanja...

Mi smo 2006. počeli sa projektom Otvorene kuće i sve do sada to je bio govor, istina uz edukacije, radionice a ovo je nešto konkretno što povratnici i najviše žele. Mi smo tu da pripomognemo i stojimo na raspolaganju za svu stručnu pomoć, tvrde u Zakladi. Očekuju da će u naredne dvije godine „odškolovati nekoliko vrsnih voćara koji će projekt nastaviti dalje. -Planiramo umrežavanje proizvoača zdrave hrane. Fokus nam je Bosanska Posavina ali mi u projekt uvlačimo i druga područja jer planiramo mogućnosti interneta su nesagledive kako bi povezali bh područja koji su zainteresirani za otkup zdrave hrane, zaključuje Slavica Šerić.

Bosanska Posavina najpogodnija je svojim položajem za bavljenje poljoprivredom. Projektom „Zelena oaza“ pruža se prilika očuvanja autohtonih vrsta, kao i stvaranju novih, uzgoja ljekovitog bilja. Već su zasađena tri ogledna voćnjaka s više od 7.000 sadnica, koji će ove godine dati prve plodove.

Voćar Taib Bajramović iz Gradačca, koji u posjedu ima uz ostalo 14.000 sadnica, uključen je u ovaj veliki Napretkov projekt kako bi im svojim iskustvom pomogao.

Za Posavinu piše Nada Koturić