Nada Koturić
Typography

Nakon višemjesečnog rada u halama na izradi vodotornja u sklopu projekta vodoopskrbe, u općini Domaljevac-Šamac poniknuo je impozantan objekt na visini od 50 metara sa zapreminom spremnika za vodu od 270 m3. Stručnjaci tvrde, to je jedan od vodovodnih objekata koji može na iznimno kvalitetan način opskrbom vode zadovoljiti mještane Domaljevca, Bazika i Grebnica koje još muči opskrba vode jer je dobivaju na starinski način, preko hidrofora.

vodovod domaljevac

Kvalitetna vodoopskrba

- Ovo je bila najteža faza izgradnje i drago mi je da je sve proteklo najbolje. U nastavku je potrebno instalirati upravljačko postrojenje te priključiti dovodne i odvodne cijevi. Nakon što je postavljen stup vodotornja, izvršena je završna zahtjevna operacija montaže – podizanje spremnika za vodu, no sve je proteklo bez većih poteškoća - kažu izvođači radova na terenu vodocrpilišta u Domaljevcu, gdje se postavlja vodotoranj, iz tvrtke Ćosić promex iz Usore. U pripremi je bilo potrebno nasuti i učvrstiti kvalitetnu podlogu kako bi velike autodizalice imale stabilnost za podizanje tereta od 30 tona. Ukupna visina objekta prelazi 50 m, dok je zapremina spremnika za vodu 270 m3, kažu u Poglavarstvu općine.

vodovod domaljevac 901

Svjesni da redoviti prihodi koje općina ostvaruje uglavnom pokrivaju tekuću potrošnju i nisu ni izdaleka dovoljni za ozbiljne razvojne projekte, naglasak rada u općinskoj upravi načelnik Stjepan Piljić usmjerio je na pisanje projekata i prijavljivanje na sve raspisane programe potpore.

- Ova općinska uprava hrabro je krenula u realizaciju najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti općine. Vodovod je naš glavni strateški projekt, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u povijesti naše općine i velik je izazov, pogotovo financijski.

vodovod domaljevac 900

Mreža kroz naselja

Puno vremena i energije trebalo je da se osiguraju financijska sredstava kako bi mogli početi radovi. Izgradnja platforme vodotornja vrijedna je oko 130.000 KM, što je s pola milijuna KM vrijednog vodotornja ukupan iznos od 630.000 KM potrebnih za ovaj dio projekta. Ne bismo uspjeli bez naših partnera u projektu: Vlade RH, Vlade PŽ-a i Vlada FBiH i još jednom im zahvaljujem. Uvjeren sam da uz njihovu potporu možemo završiti ne samo ovaj vodotoranj na vodocrpilištu u Domaljevcu već uspješno nastaviti s izgradnjom vodovodne mreže kroz naseljena mjesta u općini - kaže Piljić. Usporedno s podizanjem vodotornja, u Domaljevcu su u tijeku i radovi na prvoj fazi izgradnje vodovodne mreže. To su prvi kilometri javnog vodovoda u toj posavskoj općini.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić