Nada Koturić
Typography

Humanost je ostala njegova karakterna osobina jer je već preko 50 puta darovao krv. Nedjeljka je oduvijek više od struke zanimala enigmatika, pa je danas jedan od poznatijih enigmata u BiH i RH. Sa izradom čak tri mamutske skandinavke dosegnmuo je i enigmatske rekorde.

Piše: Nada KOTURIĆ

Hrvatski zagonetački savez organizira 18.19. i 20. rujna u Orašju međunarodni Susret odgonetača i zagonetačkih autora Hrvatske.

-Svaka sredina ima neobične osobe koje se ne utapaju u jednoličnost sredine, već se po mnogo čemu izdvajaju. Jedan od njih svakako je Nedjeljko Nedić iz Ugljare, po struci arheolog a kroz život publicista, novinar i ponajviše enigmata. U njegovom osebujnom karakteru izdvajam ponajviše njegovo domoljublje kojemu sam svjedočila u vrijeme rada u ratnom radiju u Orašju. Napustio je Nedjeljko mikrofon i
uređivanje programa i otišao izravno na crtu kada je čuo da njegovi suborci imaju težak napad agresora.

nedeljko nedic

Humanost je ostala njegova karakterna osobina jer je već preko 50 puta darovao krv. Nedjeljka je oduvijek više od struke zanimala enigmatika, pa je danas jedan od poznatijih enigmata u BiH i RH. Sa izradom čak tri mamutske skandinavke dosegnmuo je i enigmatske rekorde.

Nedjeljko je do objavio više od 15.000 raznih zagonetaka u više od stotinu raznih zagonetačkih časopisa.
Urednik je Posavskih enigmatskih novina (PEN) – enigmatskoga povremenika ZD „Raščica“ Orašje i DueTa s Antunom Jurićem.

-Objavio sam mamuticu bruto dimenzija 67 x 99 (neto 66 x 98) polja s ukupno 6.633 polja i 2.042 riječi, a na vidjelo je izašla i mamutska skandinavka dimenzija 14 x 771 (10.794 polja bruto), 13 x 770 neto (10.010 polja) s 3.272 riječi i 1.427 crnih polja, pojašnjava Nedjeljko.

Autor je 50-ak enigmatskih noviteta i vlasnik 20-ak enigmatskih rekorda, najčešće s pseudonimima Nene. Sudjelujući na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu osvojio je niz nagrada i priznanja od kojih najradije izdvaja Zlatnog Kviska za najbolju inovaciju (2014.), priznanje ZD Čvora četiri godine kasnije i Čvorovu Zahvalnica blogu DUE (2018.).

Okušao se Nedjeljko i u spisateljstvu objavljujući knjige, leksikone, kalendare, te radove razne tematike, uz prepoznaljivu enigmatiku, do sportskih tema, o obljetnicama, riječnicima te značajan broj pučkih kalendara. Predano je radio na prikupljanju pučkih napjeva pa i posavskih dvosmislenih bećaraca, no ovih dana više u svijetu organizacije.

-Angažiran sam oko organiziranja godišnjega skupa najboljih hrvatskih zagonetača u Orašju.

-Radi se o XXXVI. Susretu odgonetača i zagonetačkih autora Hrvatske (kratica SOZAH), koji po drugi puta u povijesti prelazi hrvatske granice. Prvi takav slučaj, naime, zabilježen je 2016. kada je domaćin SOZAH-a bio Široki Brijeg. Posljednjih godina SOZAH je skup međunarodnoga karaktera. Unatoč pandemiji, tako bi trebalo biti i u Orašju, 18,19. i 20 rujna. Organizator SOZAH-a redovito je Hrvatski zagonetački savez a suorganizator Zagonetačko društvo „Raščica“, pojašnjava predsjednik društva od njegovog osnivanja Nedjeljo Nedić iz Ugljare koji ove godine obilježava punih 40 godina od objave prve premetaljke u Vjesnikovom kvizu.

Piše: Nada KOTURIĆ