Nada Koturić
Typography

DOMALJEVAC - Život skromne obitelji Anđić iz Domaljevca, prema današnjim statistikama, brojne obitelji sa četvero djece, sve je samo ne dosadan. Svaki trenutak ispunjen je glazbom koja dopire iz malene kuće u kojoj ipak svatko pronalazi svoj kutak, za glasovir, gitaru, mikrofon, udaraljke, pojačala… i sve je u tom toplom domu čija je sreća mjerena brojnoščću obitelji, podređeno preslušavanju neke nove recitacije, pjesme …

Upravo nas je takva pozitivna energija ambijenta doma dočekala kada smo zakazali, s razlogom, razgovor sa Andreom, jednom od četvero djece Biljane i Đure Anđić. Andrea je zapravo pravi primjer djevojke koja unatoč financijskoj barijeri, upornošću i talentiranošću svoje glazbene snove iz najranijeg djetinjstva pretvara u zbilju. U tome joj je bila neophodna pomoć, najviše tate ali i dobrih ljudi. Snimila je svoju prvu pjesmu, i ubrzano se penje na glazbeni vrh top najslušanijih u BiH i RH.

Sin i tri kćerke

U obitelji Anđić tata Đuro morao je ipak krenuti put Njemačke, gdje radi i odavno živi gotovo polovica nekadašnjih žitelja Domaljevca. Prehraniti i školovati šesteročlanu obitelj u kojoj, kada je Đuro krenuo put Frankfurta nitko nije radio, bila je teška no čini se i jedina realna odluka. Kako su djeca rasla, tako su se i financijske potrebe proporcionalno povećavale pa je tako najstarija Daniela krenula put zapada, dok je Andrea, glavni lik naše priče, ipak riješila ostati doma.

andrea 900

Najmlađa Anja pohađa sedmi razred, a godinu dana stariji je Dominik koji obilato koristi privileg sina jedinca. Svi su umjetnički nadareni, najviše prema glazbi. –Uvijek je veselo u našoj kući i sa puno tolerancije prema Dominiku koji voli biti prvi, no mi sestre smo uvijek bile popustljive spram njegovih interesa prema sviranju klavira, gitare i niza drugih aktivnosti. Ipak, shvaćamo i prihvaćamo, Dominiku nije baš lako kada je sa nama curama, kroz osmjeh nam kaže Andrea i priznaje da brat najviše voli kada je tata doma.

„Dostojanstveno“

Nakon srednje škole Andrea je željela što prije pomoći obitelji pa je pronašla posao. U isto vrijeme živjela je svoj san glazbe, ali ne u znaku folk zvuka, već isključivo pop-rocka. – Još kao djevojčica samo to slušam, iako je u Posavini možda više popularan folk. Oduvijek mi se sviđao pop, a onda sam uz tatu počela slušati rock i upijala sam takve pjesme. Dugo sam u bendu „Fair Play“ iz Slavonskog Broda, a onda sam prije godinu dana odlučila krenuti samostalno, i nešto napraviti od svoje glazbene karijere. Upoznala sam skladatelja Marka Tomasović iz Zagreba, našla odgovarajuću pjesmu za sebe, i tako je krenulo. Tekst je za moj prvi singl, pjesmu „Dostojastveno“ napisala Nevia Korpar iz Zagreb, glazbu Marko Tomasović, a aranžman Aleksandar Valenčić iz Rijeke, gotovo nam u jednom dahu pojašnjava Andrea.-Zadovoljna sam kako je sve na kraju ispalo i još sretnija što dobivam odjeke da je pjesma slušana i polako počinje svoj život na radijskim kućama u BiH i RH. Nadam se da će mi ova pjesma otvoriti vrata uspješnoj glazbenoj karijeri, kazala nam je optimistična Andrea pri odlasku iz radosnog doma Anđić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić