Nada Koturić
Typography

 

Predsjednik Lovačke udruge “Sava” Orašje Marinko Džoić jedini je uzgajivač divljega zeca u BiH. U njegovu obiteljskom dvorištu u Donjoj Mahali uz lovačke pse žive i neobični žitelji, srna, mladi sivi sokol i stotinjak divljih zečeva. Oni upućeni u lovstvo dobro znaju da se u BiH divlji zec uvozio iz Srbije i Mađarske. Džoić je, zahvaljujući svojoj upornosti, ipak uspio legalizirati prvu farmu divljih zečeva u BiH i time uspio ostvariti svoj europski san u rodnom mjestu.

Ostvario san

- Nekoliko godina bilo je teško i u minusu - kaže nam Marinko podsjećajući na poplavnu 2014. kada su lovci, uz svoje domove, spašavali i divljač. Lovište je bilo devastirano, a divlji zečevi potpuno nestali pa je počeo s uzgojem iz želje da pomogne u obnavljanju lovišta.

marinko dzoic 900

- Poslije je to preraslo u projekt no, opet kažem, bez ljubavi prema ovome ne može se uspjeti, a kada ste vrijedni, uporni i s ljubavlju radite, uspjeh mora doći. Ja ovo doista volim raditi pa je to ujedno i hobi i biznis. Ove sam godine isporučio oko 250 divljih zečeva (najviše udrugama lovaca), a već 30-ak godina cijena jednog divljeg zeca je oko 100 eura - kaže Marinko koji je, kao i drugi posavski lovci, i ove godine obilježio Sv. Huberta, zaštitnika lovaca, šumara, kinologa i optičara.

Naime, posavski lovci štuju ovog sveca, održavaju misna slavlja u Domaljevcu, ali i na drugim područjima gdje na posavskim ravničarskim prostorima lovačke udruge gospodare prostorom i domaćinski pokušavaju napraviti prirodni balans. Napomenimo kako na području PŽ-a djeluju lovačke udruge “Sava” Orašje, “Fazan” Odžak i “Kuna” Domaljevac-Šamac koje su se ugovorom s resornim ministarstvom obvezale brinuti se o lovištima za koje su zadužene.

divlji zec 900

Priskaču u pomoć

- Nikada nam nije na prvom mjestu ubijanje životinja, već druženje i ljubav prema prirodi, već u prvim će vam rečenicama pri susretu kazati svi posavski lovci. - Koronavrijeme donijelo je i lovcima nov način rada te poštivanje epidemioloških mjera pa ove godine nema uobičajenih sadržaja i zabava za omiljenog sveca lovaca - kaže nam predsjednik LU “Sava” Orašje Marinko Džoić koja okuplja 12 lovačkih sekcija. To je, kaže, značajan potencijal u svakom smislu jer lovci su, tvrdi, prvi kada treba priskočiti u pomoć. Posavski lovci, ali i ribolovci ističu kako postoji puno prostora za razvoj turizma u Posavini, a to su oblasti na koje se može osloniti.

divlji zecevi

- Nitko ne može spremiti bolji čobanac od posavskih lovaca ni fiš od ribiča, a sve se to može uobličiti uz našu povijesnu i kulturnu baštinu u lijep turistički proizvod. Ipak, korona je sve to stavila na čekanje - dodaje čelnik Udruge ribolovaca “Šaran” Orašje Mario Živković.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić