Nada Koturić
Typography

Još uvijek nedovoljno istraženi fenomen tradicijske kulture Hrvata u BiH iz segmenta nematerijalne kulturne baštine vodi nas do oraške Posavine i mjesta Oštra Luka-Bok u kojoj vrijedne posavske proizvode jedinstvenu u svijetu čipku.

Predstavljanje u Lepoglavi

Članice KUD-a Ravnica Oštra Luka – Bok Luca, Manda i Ruža Pejić sudjelovale su na 22. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, kako bi pokazale ljepotu stare jedinstvene, i široj javnosti još uvijek su nepoznate čipkarske tehnike ručnog rada – necanja. Danas je u BiH poznaju samo Hrvatice u nekoliko sela u okolici Orašja u Bosanskoj Posavini gdje je izrađuju na taj stari način. KUD Ravnica prepoznatljiv je po čuvanju izvorne kulturne baštine posavskoga kraja.

cipka

Etnografska zbirka

Posjeduje tradicionalne nošnje stare više od 100 godina. Zvonko Martić otac karmelićanin iz Duhovnog centra «Karmel sv. Ilije» iz Zidina pokraj Buškoga jezera, koji godinama prikuplja jedinstvenu etnografsku zbirku nošnji i nakita Hrvata BiH prepoznao je njihov potencijal.

- Tradicijska kultura dio je identiteta, povijesti, bitne kulture koja nas određuje, a „Ravnica“ je moj ponos. Posavska čipka necanja posebna je, jer svaka je čipka jedna nova priča, novi svijet - kaže nam Zvonko Martić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić