Nada Koturić
Typography

Tolerancija i suživot, univerzalne ideje kojima se vodi Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, nastoje se u praksi oživotvoriti kroz susrete predstavnika svih religija. U sklopu Dana otvorenih vrata, koji su zajednički organizirali Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini i Odbor za međureligijsku suradnju Orašje, dvanaestero mladih aktivista Odbora za međureligijsku suradnju posjetilo je Franjevački samostan u Tolisi, džamiju u Orašju te pravoslavnu crkvu u Donjem Žabaru (Republika Srpska).

Tolerancija i uvažavanje

Fra Perica Martinović svim zainteresiranima koji navrate u samostan i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi uvijek nadahnutim riječima govori o bogatoj povijesti tog nacionalnog spomenika kulture.

Kazao je najvažnije vezano uz obrede i vjeru Katoličke crkve, a nezaobilazan je bio i posjet samostanskom muzeju “Vrata Bosne” te samostanskoj knjižnici.

tolisa samostan

Predstavnici iz triju vjerskih zajednica iz Orašja i Donjeg Žabara, zajedno s Jozom Jezerčićem, tajnikom OMS-a Orašje, posjetiti su potom džamiju gdje ih je srdačno dočekao Salem ef. Kanlić koji je govorio o povijesti džamije i Orašja te pet stupova vjere. U Donjem Žabaru mlade je u pravoslavnoj crkvi dočekao otac Jovo Mihajlović. Na dostupan način za mlade predstavio je suštinu pravoslavne vjere i upoznao ih s obredima koji se obavljaju u crkvi.

U završnici susreta mladi su u oraškoj knjižnici otvoreno razgovarali o doživljenim susretima. U razgovorima s mladima sudjelovali su i Hrvoje Vranješ, stručni suradnik Međureligijskoga vijeća i glavni koordinator za Odbor za međureligijsku suradnju Orašje, Mirsad ef. Arnautalić, Jozo Jezerčić i Mandica Živković.

- Ovakvi susreti pomažu mladima nadvladati predrasude te prihvaćati jedni druge s ljubavlju i spremnosti na dijalog - kazala je Anđela Tomašević (Srpska pravoslavna crkva).

Nauči se uvijek nešto novo

Slično je istaknula i Azra Saltović (Islamska zajednica) ističući kako se na svakom susretu nauči nešto novo, upoznaju novi ljudi te šalju poruke pomirenja i praštanja, a Josipa Gržić (Katolička crkva) voli upoznavati nove ljude i boriti se protiv govora i djela mržnje. Obilazak dvanaest mladih i susret s tri vjere ovjekovječen je i fotografijama Asmira Šadića

Za Posavinu.org piše Nada Koturić