Nada Koturić
Typography

Poljoprivredom se možeš baviti samo ako je voliš, a ja se bavim cvjećarstvom, i to obožavam. Nema te sile koja bi me odvukla od ovoga grunta zemlje prema inozemstvu jer, kada se probudim i odem pod plastenik, ili na plus 40 ili na minus 10, meni je najljepše jer sam uz ono što volim raditi, a to je cvjećarstvo.

domaljevac cvijece 900

Najlakše je spakirati kofere i otići, a puno teže, ali i ljepše, ostati doma - kaže u jednom dahu Slavica Lucić, cvjećarica iz Domaljevca, koja se već na širem prostoru Posavine afirmirala sa svojim poljoprivrednim obrtom Lucić.

Ljubav recept uspješnosti

Nije tajna da posavske žene jako vole uredna dvorišta, pa ni ne čudi što je velika potražnja ukrasnog vrtnog cvijeća u Posavini. U prilog takvoj tvrdnji govori slika Posavine čak i u ove jesenske dane kada se magla u posavskoj ravnici ne podiže po nekoliko dana. Surfinije, pelargonije, begonije, maćuhice, neke su od 30-ak vrsta cvijeća u plastenicima Lucićevih. Radi se o jednogodišnjim sadnicama. Ovih dana obišli smo plastenike gdje dominira prepoznatljivi cvijet koji obilježava kraj godine. Pogled na prekrasne božićne zvijezde oduzima dah. - Pa ljubav je osnovni sastojak za biljku - kaže Slavica kroz prepoznatljivi široki posavski osmjeh pun optimizma, čak i u vrijeme poplava kada su Lucići drugi put počinjali od nule. Posao je odlično napredovao, naravno, uz puno truda i ulaganja. – Najveća mi je prednost što mi je posao zapravo uz obiteljsku kuću, a tržište na kućnom pragu, pa ne moram ići ni do tržnice - objašnjava Slavica.

domaljevac cvijece 1024

Žive od prodaje cvijeća

Domaljevačka cvjećarica s poljoprivrednim obrtom Lucić postala je prepoznatljiva po kvalitetnim sadnicama iz koje iznikne prekrasno cvijeće. - Uz ljubav prema cvijeću, možda je tajna i u spoju Posavine s vrelom Hercegovinom odakle donosimo sadni materijal - dodaje vrijedna posavska poduzetnica od koje se traže savjeti, ali i usluge uređenja dvorišta, ne samo domovima već i institucijama. Škole, zdravstvene ustanove, parkovi... uređuju se cvijećem iz plastenika Lucićevih. Zadovoljni su i s poticajima, pa, sve u svemu, kažu nam, preporučuju mladima da zasuču rukave ako žele živjeti od svojeg rada, i naravno, ako vole poljoprivredu i rad na zemlji, a zaraditi se može i pristojno živjeti od cvijeća i kod kuće.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić