19
Tue, Jan
7 New Articles

Nada Koturić
Typography

odzak jezeroPartneri, suradnici i potencijalni korisnici projekata financiranih sredstvima vanjskih donatora u sklopu projekta “HERA net – mreža visoko obrazovanih ruralnih animatora“ koji provodi Poljoprivredni fakultet u Osijeku, okupili su se u Vinkovcima kako bi prezentirali urađeno i predložili načine buduće suradnje.

Nositelj projekta je Poljoprivredni fakultet u Osijeku, a partneri su mu Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Valpovo i Hrvatski zavod za zapošljavanje, te suradnici: LAG “Karašica“, LAG “Posavina“, LAG “Šumanovci“. Županija Posavska kao pridruženi partner pokazala je zainteresiranost za ovaj projekt. Uspostavljena je suradnja, te se educiraju kadrovi kao jedna od najvažnijih karika u mreži The Hera net.

Ruralno gospodarstvo

The Hera net projekt financira se iz IPA programa Europske unije, a njegova je vrijednost 172.096,03 eura s udjelom nepovratnih sredstava EU, maksimalnog iznosa 132.380,03 eura. -Projekt se provodi s namjerom da se uspostavi mreža visokoobrazovanih stručnjaka koji će moći pripremati kvalitetne projekte iz EU strukturnih fondova. Cilj je uspostava mreže stručnjaka koji imaju dovoljno znanja za provedbu projekata ruralne diversifikacije, osnaživanje ruralnog gospodarstva i poljoprivrede. Nadam se da ćemo uskoro, već ove jeseni, imati susrete u županiji Posavskoj kako bi dogovorili konkretne načine suradnje kako bi i na to područje prenosili intenzivnije svoja znanja, kazala nam je voditeljica projektnog tima doc.dr. sc. Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku tijekom posljednjeg u nizu intermedijacijskih sastanaka. Suradnja u zajedničkim projektima prekogranične suradnje već je pokazala Brodsko-posavska županija. Uspostavljena je suradnja sa Srednjoškolskim centrom u Orašju.

Uloga mladih

Tijekom znanstveno stručnog skupa prof. Tolić, koja iza sebe ima golemo iskustvo i brojne realizirane projekte, po čemu je među vodećim u Hrvatskoj, istaknula je ulogu mladih u razvoju ruralnog poduzetništva, Jelena Krstić prezentirala je uspješnu priču o vinu, a Lidija Maurović, uz ostale prezentatore, govorila je o doprinosu EU financiranja razvoju ljudskih kapaciteta u ruralnim područjima. - U lokalnim ruralnim zajednicama neophodno je dati veću ulogu mladima, dati mogućnost donošenja odluka jer tako će i njihovo opredjeljenje ići prema proizvodima tradicijske ekopoljoprivrede koja se sve više cijeni na tržištu, potvrdila su istraživanja prezentirana tijekom znanstvenog skupa u Vinkovcima. The Hera net - mreža visokoobrazovanih ruralnih animatora zastupa tezu o jedinstvenom ekološkom području Panonske regije. Promoviraju poticanje malih ruralnih samoodrživih gospodarstava, ekoloških proizvođača. Smatraju primarnim osnaženje ljudskih potencijala (osobito mladih) kako bi tradicionalni i autohtoni proizvodi dobili na značenju. Danas će u Osijeku biti organizirana završnica 12. mjesečnog trajanja projekta.

Za GIP piše: Nada Koturić