Nada Koturić
Typography

Uređeni grad podrazumijeva i infrastrukturu primjerenu takvoj sredini te se, nakon višemilijunskih projekata, koji se samo nadograđuju iz oblasti vodoopskrbe, podrazumijeva i cestovna infrastruktura. Novo ruho Orašja čini to središte izvršne vlasti Posavske županije prepoznatljivim i sve više s urbanim crtama koje su nekako započele od sklopa objekata Maxi kompleksa gospodarstvenika Drage Živkovića

.

Visoko je podignuo letvicu urbane arhitekture Orašja gradnjom hotela Navis u obliku broda usidrenog u oraškom keju, spremno čekajući svjetske putnike. Riječna obala u samom gradu uljepšana je i nizom malih kafića svojstvenih Mediteranu. Novo naselje Grada Orašja samo je nadopunilo tu prekrasnu sliku Orašja kojemu se dive putnici namjernici, dok mi domaći uglavnom tražimo nedostatke.

Pješačke staze

Uređeni grad podrazumijeva i infrastrukturu primjerenu takvoj sredini te se, nakon višemilijunskih projekata, koji se samo nadograđuju iz oblasti vodoopskrbe, podrazumijeva i cestovna infrastruktura. Pješačke staze su vidljivi dio estetike grada, pa se u Posavskoj županiji posljednjih godina krenulo i s takvim vrstama projekta, kako na oraško-domaljevačkom tako i odžačkom prostoru.orasje1

Nakon što su završeni radovi na pješačkoj stazi u Osmoj ulici u Orašju, započela je i rekonstrukcija dijela Treće, od parka prema 14. ulici. Aktivnosti u tom dijelu cestovne infrastrukture će biti u znaku popločavanja staze, a bit će riješen i odvod oborinskih voda te izvršena zamjena rubnika uz pješačku stazu. Vrijednost radova je nešto manja od 70.000 KM, a investicija se realizira u okviru UNDP-jeva projekta "PIPLS".

Po završetku radova uz obje pješačke staze bit će posađene i nove sadnice stabala u skladu s izrađenim elaboratom. U tijeku je gradnja nekoliko stambenih zgrada, no sadnice s drvoredima još uvijek su na čekanju, što ovisi o privatnim investitorima. Podsjetimo, Grad Orašje je bio među 10 najuspješnijih općina i gradova koji su dobili bespovratna novčana sredstva u okviru projekta unaprjeđenja učinkovitosti lokalnih usluga, koji primarno financira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH. U Gradu Orašju izgrađen je i novi Dom zdravlja koji čeka i otvorenje po završetku svih zakonom predviđenih procedura.

orasje

Lutkarski festival

A gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić s prepoznatljivim aktivizmom na terenu i "uživo" kontrolom što se gradi i radi u gradu, ne miruje ni nakon otvorenja obnovljenog Kulturnog centra "Ivo Gregurević" jer kultura je tek, ističe Oršolić, nakon filmskog festivala dobila novi dom i nove sadržaje. Još se nisu slegli ni dojmovi nakon filmskog festivala i 28. Dana hrvatskog filma "Ivo Gregurević", a već idućega tjedna ravnateljica Centra Sanja Pejić najavljuje Lutkarski festival. Najmlađima će svakodnevicu prvih školskih dana uljepšati lutkari iz Slavonskoga Broda. U međuvremenu u gradskom poglavarstvu privode kraju dogovore s distributerima filmova kako bi tri puta tjedno oraška publika uživala u filmskim projekcijama koje se mogu pogledati i u velikim kulturnim središtima.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić