Nada Koturić
Typography

Od značajnog povećanja financijske potpore za brojne projekte od značaja za opstanak i ostanak Hrvata u BiH, preko učinkovite skrbi za hrvatske državljane od Posavine, središnje Bosne do Hercegovine, pa do aktivnog lobiranja za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH - aktualna Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem aktivno radi na ojačavanju veza s hrvatskim narodom u BiH.

A važan segment te potpore je i dostupnost konzularnih predstavništava diljem zemlje.

Niz tema

Uz veliki broj visokih dužnosnika i gostiju iz dviju države, BiH i RH, danas će u Orašju biti svečano otvoren Konzulat Republike Hrvatske. Time će se Orašje pridružiti gradovima u BiH u kojima se nalazi sjedište konzulata RH (Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Tuzla i Zenica). Predviđeno je da svečanu vrpcu otvorenja ove značajne institucije zajednički presjeku predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

plenkovic orasje

Novosagrađeni objekt Konzulata nalazi se u III. ulici u Orašju. Konzulat RH u BiH sa sjedištem u Orašju na čelu s počasnim konzulom i konzularnim ovlastima nad konzularnim područjem obuhvaća sljedeće općine i gradove: Orašje, Distrikt Brčko, Brod, Derventu, Doboj, Doboj-Istok, Doboj-Jug, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Gradačac, Modriču, Odžak, Pelagićevo, Šamac i Vukosavlje.

Značaj događaja potvrđuje najavljeni dolazak većine članova Vlade RH, kao i Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH koje će predvoditi predsjednik HNS-a i HDZ BiH Dragan Čović. Nakon svečanog otvorenja Konzulata u Orašju radni posjet visokih dužnosnika iskoristit će se i za nekoliko sastanaka. U sklopu posjeta Orašju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović sastat će se u oraškom hotelu Navis s izaslanstvom dužnosnika na koordinaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a RH. Upriličit će se i sastanak s izaslanstvom Posavske županije koje će predvoditi predsjednik Vlade i Skupštine Posavske županije Đuro Topić i Blaž Župarić. Topić je zahvalio Vladi RH na dosadašnjoj potpori u nizu projekata, a potvrdio je kako će se tijekom sastanaka razgovarati o temama koje su od iznimne važnosti za Posavsku županiju, a to je ponajprije osiguranje nastavka liječenja naših pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj i pomoć Županijskoj bolnici, kako u njezinu tehničkom opremanju tako i kadrovski.

- U kontekstu razvoja prometne infrastrukture naglasit ću važnost izgradnje autoceste Orašje - Brčko - Tuzla i njezina spajanja na koridor Zagreb - Beograd preko, vjerujemo, novog mosta u Orašju, čija je gradnja aktualizirana na sastanku Vlade RH i Vijeća ministara BiH u Zagrebu - naglasio je, dodavši kako im je važna i tema statusa graničnih prijelaza te režim prelaska preko granice na sva tri granična prijelaza u Posavskoj županiji (Svilaj, Šamac i Orašje).

Za posavinu.org piše: Nada Koturić