Nada Koturić
Typography

Gradnja prekograničnog mosta Svilaj na rijeci Savi kod Odžaka odvija se predviđenom dinamikom. Konstrukcije budućeg mosta s obiju strana rijeke, prema očekivanjima Ministarstva prometa i veza BiH, bit će spojene najvjerojatnije koncem ovoga tjedna.

most1

Najvažniji infrastrukturni projekt za BiH, most Svilaj, spojit će tako uskoro obale Save kao najljepši rođendanski dar te posavske općine.

Odžak obilježava Dan općine 8. veljače. Most je veliki infrastrukturni projekt na koridoru Vc kojim će se povezati autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

Nalazi se na trasi autoceste A-5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj - Ploče u sklopu izgradnje dijela međunarodnoga paneuropskoga cestovnog koridora Vc.

Most dug 660 metara

Izgradnju mosta sufinancira Europska unija iz Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility - CEF) s udjelom od 7,2 milijuna eura, što je 58 posto vrijednosti hrvatskoga dijela investicije. Radi se o projektu vrijednom 53,8 milijuna maraka. Dužina mosta je 660 metara, a širina 29. Imat će po tri traka u svakom smjeru. Dužina dionice autoceste koja će povezati BiH s Hrvatskom iznosi deset kilometara. Glavni izvođač radova je poduzeće Hering, a radovi su počeli u rujnu 2016. godine.

most2
Most je najznačajniji infrastrukturni projekt u regiji, ne samo s obzirom na njegove gabarite nego zato što je spona koja na međunarodnom koridoru Vc prometno spaja Bosnu i Hercegovinu s Republikom Hrvatskom, odnosno Europskom unijom. Dodatnu važnost tom infrastrukturnom objektu daje i činjenica da se nalazi na završetku koridora Vc, koji je prioritet svih prioriteta u cestovnoj infrastrukturi BiH jer povezuje BiH s Europom.

Sastanak u veljači

A upravo je ulazak u Europsku uniju u konačnici opredjeljenje Bosne i Hercegovine. Sastanak svih sudionika mjerodavnih za izgradnju mosta Svilaj predviđen je 6. veljače u 12 sati u Svilaju. Tada će i cjelokupna javnost biti upoznata sa svim detaljima napredovanja projekta, izjavio je Igor Pejić, tajnik u Ministarstvu prometa i veza BiH.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić