Nada Koturić
Typography

Otvorena kuća“ u Garevcu nadomak Modriče svoja je vrata otvorila za povratnike još 2006. kao Centar za mir i kulturu dijaloga. Obišli smo Garevac u prekrasnom i živopisnom krajoliku u kojem se smjenjuju posavska ravnica i plodna polja. No, poluprazni domovi ipak donose tugu i neizvjesnost.

otvorena kuca 1024

Ipak, beznađe je prestalo u trenutku kada smo stigli u “Otvorenu kuću“ gdje smo zatekli mlade u kreativnom učenju pisanja projekata EU-a.

Kreativne ideje

Okupljeni iz raznih bh. krajeva, čak iz Beča u Austriji i Venecije u Italiji, njih 20-ak, privukla je Posavina kako bi u njoj u tišini učili kako doći do sredstava za svoje kreativne ideje. Sve ima i mnogo dublje značenje jer projekte koje bi uradili žele provesti u Bosanskoj Posavini.

Mladi tim stručnjaka za pisanje projekata EU-a iz Osijeka, točnije Razvojne agencije Osječko-baranjske županije, uče ih kako uspjeti u nakani.

Planovi ne nedostaju u Zakladi “Otvorene kuće“ HKD-a Napredak jer imaju ozbiljnu namjeru otvoriti veliki volonterski centar. Studentica Antonela Tadić iz Žepča i pravnica iz Modriče Dijana Perić ocjenjuju korisnim stečeno znanje.

- Ovakve edukacije vidim kao priliku za naš ostanak u BiH jer se možemo angažirati upravo na takvim vrstama poslova. Danas je svijet globalno selo pa zapravo sve ovo možemo raditi i iz male sredine - tvrdi Robert Petrović iz Tuzle. Ivana Lukić iz Sarajeva smatra da je stručni tim iz Osijeka dao snažan poticaj mladima. I Angello iz Verone, kao i njegova prijateljica iz Venecije, ne skrivaju oduševljene Posavinom i njezinim srdačnim ljudima te namjeravaju ponovno doći u Garevac.otvorena kuca 900

Marko Mišanović iz Razvojne agencije iz Osijeka već desetak godina angažiran je na izradi projekata prema EU. Ističe važnost učenja.

Stječu certifikat

- Nije lako jer to je dugotrajan proces, ali isplati se jer projekti donose ne samo zadovoljstvo uspješno obavljenog posla, već i značajnu korist za svaku sredinu - tvrdi Mišanović. Slavica Mijić Lukač “Otvorenu kuću” HKD-a Napredak vodi od samog početka.

– Krenuli smo kada je Garevac bio porušen i iseljen prostor. Naš je najveći projekt Zelena oaza kroz koju je ponikao voćnjak sa 7000 stabala u Garevcu. To su edukacijsko-istraživački voćnjaci koji promoviraju domaću proizvodnju i ekouzgoj.

Organizirali smo i sajmove takvih proizvoda - kaže Mijić Lukač. U “Otvorenoj kući“ educiraju kako steći certifikat za ekološku proizvodnju i kako s konvencionalne prijeći na ekološku.

otvorena kuca 901

- Namjeravamo podignuti polja ljekovitog i začinskog bilja. Paralelno će se raditi na pripremi projekata koji bi značili nabavu sušare i male destilerije za proizvodnju eteričnih ulja. Edukacija za pisanje projekata, istraživanje i pokazni dio na plantažama voćnjaka idu paralelno - zaključuje Slavica Mijić Lukač.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić