Nada Koturić
Typography

Memorijalnim odbojkaškim turnirom "Čarli-Žiri", spomen na vrsne odbojkaše koji su život izgubili u Domovinskom ratu, „Dani Tolise“ pokazujemo kako i sportskim sadržajima želimo očuvati glavnu nit manifestacije, sa najvećom ljubavlju baštiniti sve što je najvrijednije u našem toliškom kraju, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Daniel Dominković otvarajući 15. odbojkaški turnir.

Prije početka susreta obitelj poginulog Žirija, predstavnici Sloge i Organizacijskog odbora posjetili su mjesto Žirijeve pogibije u Oštroj luci, pomolili se i položili vijence. Posjetili su i groblje Karaula i položili vijence na grobovima Marijana Oršolića Čarlija i Jose Oršolića Žirija.

tolisa odbojka 901

Vrhunska odbojka

U turniru su snage odmjerile četiri vrsne odbojkaške ekipe bosanske i slavonske Posavine na igralištu toliške „Sloge“. Vrijeme je prijetilo kišom, prijepodne pljuskovi u Orašju, Brčkom, ali kiša je odlučila zaobići Tolisu pa su posjetitelji mogli pogledati vrhunsku odbojku. U prvom meču ekipa HOK Domaljevca pobijedila je ekipu Slavonije iz Osijeka/Broda rezultatom 2:0 (25:19; 25:18). U drugom meču poluzavršnice ekipa Sloge sastavljena od Tolišana svladala je ekipu Nuštra također rezultatom 2:0 (25:17; 25:13). U borbi za treće mjesto ekipa Slavonije iz Osijeka/Broda svladala je ekipu Nuštra rezultatom 2:0 (25:16; 25:14).

Osvajač 15.-og izdanja memorijalnog turnira "Čarli-Žiri" je ekipa Sloge iz Tolise, po drugi puta u 15.-godišnjoj povijesti turnira, ukupnim rezultatom 3:0 (25:16; 26:24: 25;18). Za ekipu Sloge nastupali su i titulu pobjednika osigurali, na ponos svih Tolišana, fenomenalni: Davor i Matija Dominković (Pećini), Filip Nedić Fića (Dačin), Marko Marošević Mate Šmilina, Nikola Mijatović Bucin, Anto Oršolić Klipić, Mateo Brandić iz Domaljevca i Marko Oršolić Daza (Žirijev).

tolisa odbojka 1024
Publika je uistinu uživalo u atraktivnoj igri, posebno u završnom meču koji je ocijenjen kao jedan od najkvalitetnijih mečeva turnira otkako se odigrava. Nakon prvog seta sa rezultatom 25:16 za Slogu drugi je meč ponudio pravu dramu. Pri rezultatu 18:12 za HOK Domaljevac, ekipa Sloge je u dvije serije okrenula rezultat na 20:19. U nastavku se nastavila drama, igralo se uglavnom poen za poen da bi ekipa Sloge na krilima velike serije imala više samopouzdanja i dobila set sa 26:24. Treći set je rutinirano dobila ekipa Sloge 25:18.

tolisa odbojka 901

Šahisti briljirali

Šahovske ploče u Tolisi pružile su također puno sportskih uzbuđenja. Na seniorskom međunarodnom turniru sudjelovalo je 17 igrača. Natjecali su se članovi klubova ŠK Orašje, ŠK Slavonac iz Gradišta, GŠK Županja, ŠK Bošnjaci i ŠK Komletinci. Na kadetskom turniru sudjelovalo je 12 šahista (igrači iz šahovskih školskih sekcija škola iz Domaljevca, Vidovica i iz Tolise). U kadetskoj konkurenciji pobijedila je Andrea Marija Oršolić (prvakinja ŠS HB do 16 godina), drugo mjesto osvojio je Zvonimir Oršolić (viceprvak ŠS HB do 14 godina), a treće mjesto Matej Nedić (treći ŠS HB do 14 godina). Na turniru je dobar rezultat ostvarila i Ruža Oršolić, prvakinja ŠS HB do 10 g.

tolisa sah

Svi navedeni kadeti uz Lukasa Dominkovića, koji se natjecao u seniorskoj konkurenciji, plasirali su se na državno prvenstvo BiH koje će se ove godine održati početkom srpnja u Bihaću. Kadete trenira internacionalni trener Vjekoslav Živković iz Orašja. Najboljim domaćim igračem proglašen je Tunjo Marošević iz Tolise, a drugo i treće mjesto osvojili su Ivan Živković iz Ugljare i fra Frano Oršolić iz Tolise, svi članovi ŠK Orašje. Najbolji igrač u seniorskoj konkurenciji i pobjednik internacionalnog turnira je dvostruki FIDE majstor Slavko Rosić iz GŠK Županja. Drugo mjesto osvojio je Ivan Zlatarević, a treće Marko Klaić, obojica iz Ugljare, a članovi su ŠK Orašja.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić