Nada Koturić
Typography

Živopisno posavsko mjesto Donja Tramošnica ponovo je oživjela za patron svoje župe. Župljani i brojni prijatelji pristigli iz župa diljem Bosanske Posavine tradicionalnim misnim slavljem proslavili su zaštitnika župe Donja Tramošnica, sv. Ivana Krstitelja. Na samu svetkovinu, središnji dio proslave bila je u znaku pučke mise koja po tradiciji okuplja stotine vjernika u Tramošnici.

tramosnica 901

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je uzoriti Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju 22 svećenika doborskog, dubravskog i šamačkog dekanata. Važnost duhovne obnove Proslavi patrona prethodila je devetodnevna i trodnevna priprava. Svete mise devetnice i trodnevnice predvodili su vel. Marinko Miličević, generalni vikar Gospićko - Senjske nadbiskupije, fra Damir Pavić, gvardijan franjevačkog samostana na Kovačićima i tajnik Provincije Bosne Srebrene i dr. fra Ivo Pavić, župnik župe Šurkovac. Na kraju sv. mise nazočnima pozdrav je uputio župnik fra Joso Oršolić.tramosnica 900

Osobito je zahvalio predvoditelju uzoritom Vinku kardinalu Puljiću, te svim svećenicima koji su predvodili devetodnevnu i trodnevnu pripravu i onima koji su ovih dana pomagali u ispovijedanju te svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi patrona. Pučku Svetu misu svojim sviranjem, pjevanjem i animirali i uzveličali su članovi župnog zbora iz Tolise. Poslije Svete mise druženje se nastavilo uz zajednički ručak za sve prisutne. Tramošnica čuva vrijednosti Tramošnica je inače povratnička sredina koja je u posljednjih desetak godina vidno obnovila ratom uništenu infrastrukturu sela, ipak u tom prekrasnom posavskom selu povratak mladih obitelji nije se dogodio, što je ujedno i najveći problem svih povratničkih sredina.

tramosnica 1024

Ako se zna da je župa Donja Tramošnica prije posljednjega rata brojala preko 2.500 pa do tri tisuće vjernika, a danas se nije ni desetina vratila, sve je jasno. Oni koji su se vratili najprije su raščišćavali ruševine, a onda i obnavljati svoje domove tako da je tramošnički kraj iznimno lijep i uređen kraj. Usporedo su obnavljane i crkve u tom posavskom kraju jer posavljaci važe za vrijedne ljude koji ne vole gledati ruševine na svojem ognjištu, čuvaju ga, pa makar dolazili bar u vrijeme blagdana kao što je patron župe.

Za Posavinu.org piše Nada KOTURIĆ