Odžak
Typography


Helsinški parlament građana Banja Luka u sklopu projekta “Foto glasovi za mir“ organizira otvaranje izložbe fotografija na temu „Održivi mir u lokalnim zajednicama“ u Centru za kulturu u Odžaku, 28. travnja 2018. godine s početkom u 13:00 sati.


izlozba 900
Izložba pod nazivom: “Održivi mir u lokalnim zajednicama” je pokretna interaktivna izložba od 32 fotografije, koje su kreirali 64 srednjoškolaca/ki učesnika/ca Boot kampova za mlade lidere/ice. Izložba će boraviti u Modriči, Šamcu, Odžaku i Maglaju gdje će biti postavljena u trajanju od 7 dana u svakoj od navedenih zajednica, nakon čega se premješta u Banja Luku na završnu manifestaciju.

U lipnju 2017. godine Helsinški parlament građana Banja Luka je započeo realizaciju projekta „Foto glasovi za mir“, koji ima za cilj stvaranje prostora za umrežavanje, suaradnju i zajedničke aktivnosti mladih ljudi usmjerene ka promociji interetničkog razumijevanja i dijaloga. Pored organizacije kampova, projekt obuhvata i izložbe fotografija na temu održivog mira, koje su nastale kao rezultat edukativnih radionica.

U sklopu projekta “Foto glasovi za mir“ u toku 2017. godine organizirana su četiri “Boot kampa za mlade lidere/ice“. Kampovi su obuhvatili radionice na temu liderstva, komuniciranja, pomirenja, stereotipa i predrasuda i radionice fotografije, po specifičnoj photo-voice metodologiji koja predviđa upotrebu fotografije za svrhe zagovaranja promjena u lokalnoj zajednici. Sudionici kampova su bili srednjoškolci/ke od 16 do 25 godina iz lokalnih zajednica: Doboj, Doboj Istok, Doboj Jug, Maglaj, Usora, Modriča, Gradačac, Šamac, Domaljevac, Odžak.izlozba1 900

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe u Centru za kulturu u Odžaku, gdje ćete imati zgodu pogledati kako mladi u Bosni i Hercegovini vide procese pomirenja i održivi mir u svojim lokalnim zajednicama.

Projekt “Foto glasovi za mir” je podržan od strane Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak