Odžak
Typography

Na IV. nedjelju kroz crkvenu godinu, 28. siječnja 2018. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je Svetu misu u župi sv. Ivana Glavosijeka u Odžaku pod kojom je krstio osmo dijete obitelji Medić, malog Davida, roditelja Kristijana i Mare. Na Misi su koncelebrirali vlč. Jakov Filipović, domaći župnik, vlč. Anto Perić, župnik u Modriči, vlč.Anto Zubak, nadbiskupov tajnik, a sudjelovalo je oko 200-injak vjernika.

odzak krsetnje 800

Na početku Mise kardinala Puljića je pozdravio župnik vlč. Filipović koji mu je zahvalio za njegov dolazak, ali i izrazio radost zbog obitelji Medić, Kristijana i Mare što se ne boje života i što su na svijet donijeli svoje osmo dijete „u današnjem vremenu kad smo željni dječjeg plača“.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je protumačio nedjeljna misna čitanja te se, osvrćući se na sakrament Krštenja, naglasio da se tim sakramentom briše „Istočni grijeh“ te da tako dijete postaje „posvećeni hram Duha Svetoga“. „I zato papa Franjo u posljednje vrijeme govori: 'Ne zaboravite da ste kršteni, da ste posvećeni!' U našim dokumentima, po rođenju, piše se ime roditelja a po krštenju postajemo kršćani. Bog nam se darovao. Bog nas je zagrlio kao svoju djecu i to nam treba biti ponos da živimo kao kršćani jer pripadamo Kristu. Svako krštenje nam je prilika da spoznamo da smo djeca Kristova“, kazao je kardinal Puljić podsjetivši nazočne da se toga dana obilježava i Dan molitve za mir u Bosni i Hercegovini, te dodao da se danas, iako je rat završio, u BiH susrećemo s mnogim slučajevima kriminala, diskriminacije i nejednakosti.

Kum malog Davida bio je načelnik općine Odžak, gosp. Jakov Ivanković.

Nakon Mise druženje je nastavljeno u prostorijama župnog ureda.

Preuzeto s: Katolička tiskovna agencijakrstenje odzak 801