Odžak
Typography

DODŽAK - grad na vratima BOSNE koji će nakon izgradnje mosta na dionici ceste 5C spojiti Bosnu s ostatkom svijeta. Bit će to vrata ceste i mosta kojim će se  sa zapada velikom brzinom ulaziti u ovu napaćenu zemlju.

odzak prometni znak

Međutim dok se cesta gradi i most ne izgradi ovaj grad i središte istoimene općine na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine se napušta velikom brzinom.

 Zašto je to tako? Odžak se nije predao ni  davne1945. godine, a danas se predaje mirnim putem. Mladi napuštaju grad jer ne vide i nemaju perspektivu za daljnji život kao i mnogi drugi u Bosni i Hercegovini. Samo nekoliko kilometara zračne linije ovaj grad dijeli s ostatkom Županije Posavske gdje život ne cvate, ali se tamo da živjeti. Domaljevac, koji je najviše stradalo u poplavama u federalnom dijelu Posavine je od sela postao općina, a Odžak sa ovakvim napredcima kao što su bili u posljednjih petnaestak godina postat će ne selo već jedan veći zaselak staraca i mjesto onih koji su mirovinu zaradili tamo negdje gdje njihovi mladi sada odlaze, a to su uglavnom: Austrija, Njemačka i Švicarska.

Ovaj  grad je nedavno posjetila  FTV  koja je snimila reportažu za emisiju MREŽA u kojoj su svoje izjave i svjedočenja dali razni dužnosnici Posavskog Kantona, tako i ovoga mjesta.

Tako Tomo Jurković zastupnik u Skupštini Posavskog Kantona ističe kako se samo u posljednja dva mjeseca iz Odžaka ispisalo i s roditeljima u druga mjesta izvan Odžaka otišlo 40 učenika, ali to nije sve jer se najavljuje još masovnije iseljavanje mladih do kraja ljeta, ako se u lokalnoj vlasti nešto ne promjene. Međutim vladajući koji su u posljednjih 20 godina uvijek isti to negira i uopće se ne osvrće na to. Njima ništa drugo nije bitno osim njih samih, a njima je dobro jer su zbrinuli sebe i uposlili svoje najbliže: djecu, rodbinu i prijatelje i to u javne institucije.

Mještani i građani, a posebno mladi naraštaj nisu zadovoljni radom općinara, općinskog vijeća i načelnika i od njih očekuju brze i znatne promjene jer većina njih nemaju niti jednog uposlenog člana iz obitelji koji bi imao bilo kakva novčana primanja.
 
Odžak je čudno mjesto istoimene općine u kojoj duže od godinu dana vodeći direktori u JP Komunalcu gospodin Dževad Pobrić  i Domu zdravlja dr. Anto Majić  nisu dobili smjenu, a razlog tome je što ih nema tko zamijeniti. Obadva direktora već odavno imaju uvjete i trebali bi biti u mirovini te očekuju skore zamjenike i ako kažu da su uspješni u svom radu i da je odžački Dom zdravlja postao jedan od najboljih u ovoj zemlji upravo njegovom zaslugom tvrdi dr. Majić, ali ujedno napominje i to da bi p željeli da mu vide leđa i ako zna koji i zašto, ali mu nije jasno što to ima tužno i čudno u ljudima da ulaze u tuđe živote?

Iz navoda se vidi kako su pojedini osuđeni i ne smiju su vratiti u ovo mjesto dok drugi svjesno privatiziraju preostalu imovinu i neka poduzeća  a nikada nisu prozvani, među njima su svakako i današnji visoki i vodeći političari u ovoj zemlji.
Dakle, dok su se jedni dobro snašli i imaju udobne fotelje kako u Odžaku tako i Banja Luci, drugi čekaju i još dugo će čekati da se otvore vrata Bosne jer radovi na cesti koja vodi do tih vrata još nisu završeni, a ne zna se ni kada će biti.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak{jathumbnail off}

Pogledajte Video prilog FTV u emisije Mreža klikom na donji link jer se sadržaj nema pravo prenositi na drugi medije!

https://www.youtube.com/watch?v=rA-Xd02IDHI&app=desktop