Odžak
Typography

Jedna od odlika svakoga čovjeka i naroda trebala bi biti i zahvalnost prema svojim herojima, a naši branitelji su naši heroji, jer su bili spremni za slobodu svoga zavičaja dati ono najvrednije što su imali, svoj život. Dvadeset četvrta godina je prošla od kada je 11 branitelja 102. HVO brigade dalo svoje živote prilikom prelaska rijeke Save u Svilaju iz Hrvatske u Odžak.Njihova imena su Jurkić Marko, Grebenarević Vjekoslav, Majić Ilija, Stažić Darko, Jelušić Bono, Jelušić Mladen, Ambrozić Marinko, Katić Marko, Čalušić Željko, Šabanović Vahudin, Omićević Bahrija uklesana u mramornu ploču kao trajni posjet svima nama, kako nikad nebi zaboravili njihovu žrtvu koju su za nas dali.

svilaj 900 2017

Počast poginulim braniteljima odali su predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji stradalih branitelja, izaslanstva Općine Odžak, Općinskog vijeća Odžak, Županije Posavske i političkih stranaka.

Prigodnim govorom prisutnima se obratio zapovjednik 102.brigadeTomislav Božić, općinski načelnik Jakov Ivanković i ministar branitelja u Vladi Županije Posavske Marijan Kopić.

Zapovjednik 102. brigade Tomislav Božić kazao je ”svake godine sve manje ljudi prisustvuje obilježavanju ove akcije, vrijeme čini da zaborav bude sve veći, ali bar mi pripadnici 102.brigade dok smo živi nećemo zaboraviti one koji su dali svoje živote da mi budemo ovdje, da budemo u svojim selima, gradu Odžaku, da budemo na svojim ognjištima, da odamo počast palim,kao što sam i do sada govorio da je 102. brigada, jedina brigada koja je krenula da oslobodi svoje , ni jedna druga brigada iz Posavine koja je izgubila svoj teritorij nije išla da oslobodi svoje”.svilaj 901 2017

Također se prisutnima obratio i Općinski načelnik Jakov Ivanković “ uputio je pozdrav braniteljima, obitelji poginulih, a posebno obitelji onih poginulih branitelja čija su imena uklesana na ploči. 2016. godine prošlo je 20. godina, od našeg povratka 21 godina od povratka je na izmaku, vrijeme brzo prolazi. I zato smo dužni,a prvo ja, i svi mi koji ovdje živimo, da ne zaboravimo temelje naše povijesti. Dužni smo pamtiti svoju povijest, da prenosimo ono šta se dogodilo ovdje i na drugim mjestima, da prenosimo na naše mlade, na našu djecu, da se zna kako je bilo, tko su ovi ljudi, tko je 102. brigada, šta su učinili za nas ovdje i šta smo mi njima dužni. Dužni smo da ih se sjećamo i zbog njih smo danas ovdje, dužni smo ih se sjetiti i ovdje i u Odžaku i u selima, kod svakog spomen obilježja ,da se nezaboravi njihova žrtva koji su pridonijeli za nas.Mi ćemo pisati svoju istinu! Pozivam sve branitelje, da se obrate meni I drugim razinama vlasti da pišemo u knjigama našu povijest, kažu ako nije napisano, nije se ni dogodilo, a događa se da drugi pokušavaju pisati našu povjest,” kazao je Načelnik.

svilaj 902 2017

Ministar branitelja u Vladi Županije Posavske Marijan Kopić kazao je “Drago mi je što smo se okupili ovdje da ne prepustimo zaboravu naše drage bojovnike, osobito one koji su u ovoj akciji dali svoje živote na oltar domovine, dužnost nam je da se danas prisjetimo i onih koji su dali svoje živote prije i poslije ove akcije, ali i svih onih koji su dali svoje živote u domovinskom ratu. Dužnost nam je također da prenosimo istinu o domovinskom ratu, svim generacijama koje dolaze. Svim braniteljima koji su dali svoj doprinos u pokušaju oslobađanja Odžaka čestitam dvadeset četvrtu obljetnicu, a svim poginulim , umrlim i nestalim braniteljima HVO neka je vječna hvala i slava.”

Preuzeto sa: Službene stranice općine Odžak