Odžak
Typography

Općina Odžak sa načelnikom Jakovom Ivankovićem prvi su u FBiH prihvatili projekt „Jedna HR županija - jedna obnovljena kuća u BiH“. Tim povodom načelnik je potpisao Ugovor o financijskoj potpori projektu „Pomoć općina/gradova FBiH za pomoć povratnicima u RS-FBiH“ kojim se nastavlja taj započeti projekt kojeg je inicirao dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskoga naroda Josip Jerković.

Potpise na ugovor za obnovu doma Ante Pušeljica iz Ade sa četvoro djece, stavili su uz dopredsjednika RS-a Jerkovića, načelnika Ivankovića i predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine Pavo Dujak, implementator projekta.gradnja kuca

Izgrađeno i obnovljeno 11 domova

Jerković već duže vrijeme upozorava kako je dosta zahtjeva za obnovom i povratkom na čekanju, a donatora je sve manje. Pokrenuo je stoga konkretnu akciju, a odazivom je zadovoljan.
- Projekt „Jedna HR županija - jedna obnovljena kuća u BiH“ ušao je u drugu godinu provođenja, a pridružilo mu se devet županija iz RH i EUROHERC d.d. osiguranje. Do sada je obnovljeno 11 povratničkih kuća čija je vrijednost preko 300.000 KM ili preko milijun kuna. Projekt se nastavlja, potvrdio nam je Jerković.
- Riječ je o projektu kojim se obnavljaju kuće isključivo onih povratnika u Bosanskoj Posavini, koji su se vratili, a žive u neuvjetnim prostorima. Na sastanku u Orašju na kojem je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović pozvao sve načelnike da sudjeluju u ovome projektu, a danas potpisujemo prvi takav ugovor za financiranje i ugradnju građevinskoga materijala za jednu obitelj kojoj je ta pomoć prijeko potrebna, pojašnjava Jerković.

Domovi vraćaju život

Načelnik Ivanković ocjenjuje važnim projekt jer domovi, kaže, vraćaju život.
- Važno je da ćemo odmah pristupiti realizaciji. Treba znati da danas u svakoj sredini ima obitelji koje žive u neprimjerenim uvjetima i zato je dobro da i druge općine krenu u prikupljanje sredstava i pomognu siromašne, povratnike, obitelji sa više djece i druge koji nemaju sredstava da samostalno obnove svoj dom, kazao je Ivanković.

Savez za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine je nevladina organizacija čije su aktivnosti usmjerene prema poboljšanju života Hrvata povratnika u BiH. Ta je organizacija odabrana za implementatora projekta.
Pavo Dujak, predsjednik Saveza zahvalio je svima koji sudjeluju u humanom projektu.

jerkovic ivankovic

- Svima koji su se stavili u službu interesa svojeg naroda sa ovakvim velikim i humanim djelima, a to je zacijelo ovaj projekt, veliko hvala. Imati krov nad glavom temeljno je pravo svakoga čovjeka i osnov za njegov život, pa i za održivost povratka i ostanka. Pomoći povratniku ili bilo kojoj drugoj osobi koja živi u neuvjetnim prostorima sa više djece trebala bi biti jedna od primarnih zadaća svake zajednice, pa i našeg Saveza. Drago mi je što su to prepoznali u općini Odžak, naglasio je Dujak.

Potpisivanju predmetnoga ugovora nazočio je i suradnik iz ureda dopredsjednika RS Mario Zeko.

Preuzeto sa: Službene stranice općine Odžak