ostali_dopisnici
Typography

Odavno nisam s toliko pozornosti i što se kaže „u cugu“ pročitao jedno djelo kao povijesni roman „S druge strane ciljnika“(Bitka kod Odžaka), kog sam dobio na dar od samog autora - Željka Gorete. Autor je djelo, koje je nastalo prema istinitom događaju, posvetio svojoj majci i njezinoj obitelji.

Fasciniran sam ne samo tematikom (o kojoj se i danas malo zna, ali i govori), već i velikim brojem povijesnih činjenica, razmišljanjima, dilemama i postupcima hrvatskog vojnika - Antuna Pušeljića iz Kornice tijekom značajnih događaja u predvečerje i tijekom II. svjetskog rata najvećim dijelom na zemljopisnom „trokutu“: Šamac - Modriča - Odžak.

Za mene, ovo nije samo povijesni roman, već:
- udžbenik iz povijesti (za sve generacije);
- knjiga o „Posavskom umijeću ratovanja“:

s druge strane ciljnika

(...“Umijeće ratovanja učeno na vojnim akademijama širom svijeta pada u vodu s jednim jedinim, malenim, neukim, čovjekom koji nema dovoljno jake živce čekati neprijatelja da se dovoljno približi i koji otvori vatru prije potrebe ili zapovijedi. Sva vojna taktika i velika planiranja padaju u vodu i počinje pičvajz – govorio im je Rajkovac tijekom obuke“...,);

Iako je, kako i autor kaže „bitka davno završila, a svi njezini sudionici su naši mrtvi“, povijest se ponovi, dođe Domovinski rat, a mi prisiljeni krenuti s mjesta na kom su „ naši mrtvi“ stali...

S tim u svezi, mišljenja sam da bi svaka kuća u Bosanskoj Posavini, trebala imati ovaj pisani „dragulj“ u svojoj kućnoj knjižnici, ponajviše iz razloga što iz „krvavih lekcija“ naše povijesti nismo ništa ili vrlo malo naučili.

Kao bi moji prijatelji stvorili što realniju „sliku“ o vrijednosti ovog romana, u narednom razdoblju, na stranicama ovog portala objavit ću pojedine ulomke koje su vezani za zemljopisni „trokut“: Šamac - Modriča – Odžak i pojedine povijesne osobe iz tog razdoblja.

Ono na što sam posebno ponosan jest činjenica da je Željko Goreta i pored radnog angažmana u inozemstvu i zauzetosti zbog rada na svojim novim djelima, bez razmišljanja odvojio vrijeme i sve svoje intelektualne i spisateljske kapacitete podredio aktivnostima koje su u izravnoj vezi s drugim, dopunjenim izdanjem moje knjige „Sjećanja ratnika“ koje je u pripremi.
Naravno, BEZ IKAKVE NAKNADE.

Uz VELIKO HVALA, popularizacijom njegovog romana vraćam „dug“!!!

Za posavinu.org Antun Fuglinski