P. Mahala
Typography

Sinoć je u društvenom domu u Posavskoj Mahali predstavljen idejni projekt Spomen parka. Skup je svojim obraćanjem otvorio općinski načelnik Jakov Ivanković. On je pozdravio okupljene i zaželio brzu i kvalitetnu izvedbu predloženog rješenja, obećavajući sa svoje strane svesrdnu pomoć.

S par probranih riječi okupljenim mještanima i gostima obratio se i mjesni župnik velečasni Pavo Brajinović. I sam se rodio nakon očeve pogibije 1945. On je podsjetio kako su sudionici ovoga vremena konačno dočekali trenutak da na pristojan, uljuđen i ovovjekovni način kažu jedno dostojno hvala velikoj hrvatskoj žrtvi naroda ovoga kraja.

spomen park posavska mahala 1

Predstavljanju projekta nazočio je i veći broj osoba koje, kao i župnik Brajinović, s ovom tematikom imaju neposredan kontakt:
Pero Marić Tata, iz Pećnika: Otac mi je poginuo, a majka me u to vrijeme stradanja nosala, kao dvomjesečnu bebu, po Posavskoj Mahali, tražeći zaklona da nam očuva žive glave.
Frano Jurić, Nikničin iz Posavske Mahale: Otac mi je poginuo na kraju rata i radujem se što će konačno biti označeno ovo mjesto stradanja.
Marinko Božić, iz Jošave: Drago mi je što se ovo radi, ovdje su poginula moja četiri ujaka i tri čiče.

Skup je riječima pohvale i potpore projektu zaključio ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Županije Posavske gospodin Mario Pejić.

IDEJNO RJEŠENJE SPOMEN PARKA

AUTORI: Juro Pranjić, dipl.ing.arh. / mr.arh. Ana Bosankić, dipl.ing.arh.

spomen park posavska mahala 2

 

spomen park posavska mahala 3

spomen park posavska mahala 4

spomen park posavska mahala 6

spomen park posavska mahala 6

spomen park posavska mahala 7

spomen park posavska mahala 8

spomen park posavska mahala 9