Pejo Gašparević
Typography

Splitska nakladna kuća Verbum nedavno je objavila roman Đure Zrakića "Svi me vole, samo tata ne" o životu dječaka kojega je otac napustio, a majka mu umrla. Treba podsjetiti kako je ovaj književnik i svećenik rođen 1945. godine u Posavini odnosno u Zasavici kod Bosanskog Šamca, a sada živi u Zagrebu.

 Piše: Pejo Gašparević
Glavni urednik nakladne kuće Verbum Petar Balta je na sugestivan način predstavio Zrakićev roman znakovita naslova "Svi me vole, samo tata ne."

"Ovaj jedinstveni uradak pučke književnosti donosi potresno iskustvo svakidašnjega života, nudeći istovremeno bezvremensku poruku o ljubavi i smislu, koja je i danas jednako potrebna i aktualna", istaknuo je Balta.
Po Baltinim riječima, ovaj roman temeljen na istinitoj priči, prati život dječaka Ivana, siročeta kojega je otac napustio, a majka mu umrla, i koji svim silama i žarom svojega mladog srca želi upoznati oca i učiniti da ga on voli. Dječak Ivan je pametan, dobar, sposoban, miljenik svih – osim svojega oca.

svi me vole

"Roman 'Svi me vole, samo tata ne' dirljiva je priča o plemenitom i dobrom dječaku, o potrazi za osobnim identitetom i obitelji, o temeljnoj ljudskoj potrebi za ljubavlju i pripadanjem", kazao je Balta. Podsjetio je da je Zrakić roman napisao 1971. godine, ali dugo nije bio dostupan javnosti pa ga je nakladna kuća Verbum sada objavila.

Zrakićev roman “Svi me vole, samo tata ne” preveden je na nekoliko svjetskih jezika. Svojedobno (2012. godine) Zrakić je bio dobio ponudu iz Sjedinjenih Američkih Država da se prema toj knjizi snimi film, pod uvjetom da se on odrekne autorskih prva na 35 godina, ali on je nije prihvatio takvu zamisao.

Odbijanje takve ponude Zrakić je obrazložio sljedećim riječima: "Ljudi su mi rekli da sam odbio američki san. Ja sam to odbio jer sam imao osjećaj da je moja knjiga moje dijete. Ni dan danas se nisam pokajao. Meni pisanje nije da se nametnem društvu, nitko ne zna tko je Đuro Zrakić, ali znaju za knjigu, jer je jednostavno pisana."

Osim romana "Svi me vole, samo tata ne," Zrakić je 1995. godine objavio i roman "Ljubav sudski podijeljena", u kojem na literaran način analizira bračne probleme suvremenih ljudi. Zrakić a 2004. objavio zbirku kratkih crtica "Tragovi (ne)ljubavi," a svoj najnoviji roman “Živi među mrtvima” objavio je 2017. godine.
Pripovjedački stil Đure Zrakić je jednostavan i svima razumljiv, a sadržajem svojih književnih dijela on potiče čitatelje na razmišljanje o problemi koje tematizira i literarno obrađuje.

djuro zrakic 1024

Intelektualac, književnik i svećenik Đuro Zrakić ima bogat životopis. On je Biskupijsku klasičnu gimnaziju završio je u Dubrovniku, a studij teologije u Đakovu, a 1970. godine zaređen je za svećenika. Između ostalog, bio je kapelan u Morančanima, Oštroj Luci, a od 1975. do 1978. u Garevcu, općina Modriča. Nakon toga odlazi u biskupiju Rottenburg-Stuttgart.

Ondje je prvo imenovan kapelanom u Unterkochenu, a zatim kapelanom pa župnikom u župi sv. Nikole u Waldhausenu.

U Zagrebu je od 1994. do 2006. godine radio za katoličke medije Crkve u Hrvata, a poslije toga odlazi u münchensku biskupiju.

Bio je župnik u župi sv. Cecilije u Germenringenu od 2006. do 2010. godine, a nakon toga odlazi u mirovinu.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
23. ožujka 2019.