Plehan
Typography

davor-cSvećenici Derventskog dekanata vjerskim i kulturnim programom obilježili su tužnu godišnjicu egzodusa katolika Hrvata iz Posavine, kako ova katastrofa ne bi u potpunosti bila prepuštena zaboravu.

Središnje događanje trodnevnog programa održano je danas na Plehanu kod Dervente u župi sv. Marka evanđeliste u kojoj se nalazi poznati franjevački samostan.

Misu za prognanike, koju su organizatori nazvali Misom nade, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pred oko pet tisuća vjernika.

Osim kardinala Puljića, sudjelovali su i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, zatim vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak, franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i brojni drugi svećenici.

Pored člana Predsjedništva HDZ-a BiH Davora Čordaša i predsjednika Regionalnog odbora HDZ-a Posavina Josipa Jerkovića, na Plehanu su danas bili i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, dopredsjednik HDZ-a Drago Prgomet i brojni drugi predstavnici društvenog života iz BiH i Hrvatske.

Davor Čordaš još jednom je pozvao sve Posavljake da ne odustanu od svojih imanja, da izađu na lokalne izbore u listopadu i biraju svoje predstavnike u lokalnoj vlasti kako bi pomogli onima koji su se vratili i onima koji žele da se vrate.

- Od Posavine nikad ne smijemo odustati, zbog svih poginulih i prognanih s ovih prostora ali i zbog svoje djece kojoj ovu ranjenu grudu trebamo ostaviti, poručio je Čordaš.

Gvardijan samostana na Plehanu fra Marko Filipović zahvalio je Ministarstvu za izbjegle i raseljene osobe RS-a na čelu s ministrom Čordašem i drugim donatorima koji su omogućili obilježavanje 20. obljetnice stradanja posavskih Hrvata.

Davor Čordaš i Josip Jerković su u petak u župi Brusnica kod Bosanskog Broda sudjelovali u molitvi i hodu na Križnom putu posavskih župa, u sjećanje na muku i stradanje hrvatskog posavskog puka Derventskog dekanata, koji je u posljednjem ratu najteže stradao u cijeloj Bosni i Hercegovini, jer je do danas ostao bez 98 posto vjernika.

Podatak da je u Dervenstkom dekanatu 1991. živjelo 48.481 Hrvata katolika, a danas ih je tek 1.072, dovoljno govori o težini situacije u tom kraju.

Dekan Derventskog dekanata preč. Marko Hrskanović ističući kako za sve strahote, koje su se dogodile, ne žele tražiti krivca, naglasio je da, usprkos teškoj situaciji, narod vjeruje Bogu, vjeruje u nadu.

Pozvao je sve odgovorne da pokažu veću zauzetost i organiziranost te učine sve kako bi omogućili bolje uvjete opstanka, a i povratka u bosansku Posavinu.

Dodao je da postoje i mnogi pravoslavci koji bi bili sretni da se katolici vrate u Posavinu, u kojoj, kako je rekao, nije teško niti neizdržljivo živjeti.

Poručio je na kraju da "Bog po našoj vjeri može i od kamenja učiniti živa bića te omogućiti da ponovo nastane povjerenje među ljudima".( Fena)

Preuzeto sa: Dnevnik.ba