04
Thu, Jun
19 New Articles

Posavina
Typography

OBIČNO-NEOBIČNA DOGAĐANJA

Pero Radić, aktualni ministar pravosuđa i uprave u Vladi Županije Posavske i Davor Ilić, djelatnik Elektroprivrede HZ Herceg-Bosna, uz redovne poslove bave se i sasvim u Posavini neobičnom aktivnošću - maratonom

MARATONCI IPAK NE TRČE POČASNI KRUG

 U prosjeku mjesečno istrče oko 120 kilometara, a dosad su, kako ističu, prešli pripremajući se za natjecanja, više od 2 tisuće kilometara. Vjetar u leđa daje im i posavska idila – raznovrsnost cesta, koje su izazovne. „U nogama“ samo u ovoj godini imaju tri polumartona održana u Osijeku, Slavonskom Brodu i Tuzli, a od srpnja pripremali su se za, kako navode, bitku svih bitaka - zagrebački maraton

 Iako su nogomet i odbojka tradicionalni sportovi u bosanskoj Posavini, što potvrđuju i mnogi uspjesi i priznanja posavskih klubova, posljednjih godina neke više rekreativne aktivnosti „prijete“ postati prepoznatiljvim kao natjecateljski sport. Jedna od njih je, vjerovali ili ne, maraton ili kako obični svijet znade reći – utrka na duge staze. Zahvalnost za postavljene temelja tom sportu u Posavini pripada dvojcu - Peri Radiću, aktualnom ministru pravosuđa i uprave u Vladi Županije Posavske i Davoru Iliću, djelatniku Elektroprivrede HZ Herceg-Bosna. Vrhunac njihova rada je sudjelovanje na nednavnom 28-mom po redu međunardnom Zagrebačkom maratonu, koji je okupio više od šest tisuća maratonaca.

Iako su među njima bila i najpoznatija imena iz nekoliko europskih zemalja, Pero Radić prošao je 433-ći kroz cilja, a Davor Ilić odmah iza njega. Za posavski dvojac to je veliki uspjeh, koji ih, kako kažu, „gura“ da idu dalje i trče još brže. Bavljenje maratonom započeli su više iz rekreativnih razloga i zdravog načina života, a kako je vrijeme odmicalo željeli su promovirati trčanje, koje bi na koncu rezultiralo osnivanjem udruge maratonaca u Posavini.

maraton posavina radic pero ilic davor

Da je duh maratonaca nesalomljiv pokazuju i njihovi treninzi izdržljivosti. Unatoč svakodnevnim obvezama i učestalim putovanjima zbog posla, oni tri puta tjedno treniraju, jedna ruta traje sat i pol, a najizaovnija im je brdska ruta Odžak-Prnjavor-Srnava-Odžak. U prosjeku mjesečno istrče oko 120 kilometara, a dosad su, kako ističu, prešli pripremajući se za natjecanja, više od 2 tisuće kilometara. Vjetar u leđa daje im i posavska idila – raznovrsnost cesta, koje su izazovne, a znade se desiti i još nešto. Nije rijetkost da za njima krene (potjera ih) i pokoji pas lutalica... Šalu na stranu, Pero Radić i Davor Ilić „u nogama“ samo u ovoj godini imaju tri polumartona održana u Osijeku, Slavonskom Brodu i Tuzli, a od srpnja pripremali su se za, kako navode, bitku svih bitaka - zagrebački maraton.

-Kada smo krenuli baviti se ovim sportom vjerovali smo da će i mlađe generacije krenuti našim maratonskim stazama. Cilj nam je popularizirati i zdrav način života i ovaj sport, koji ne iziskuje mnogo odricanja, nego samo disciplinu i vjeru u sebe. Sada radimo i na osnivanju Udruge maratonaca, jer Posavina ima sve uvjete za bavljenje ovim sportom. Mladima treba usaditi natjecateljski duh, a oni stariji u njemu mogu i moraju prepoznati sebe, kaže naš dvojac.

maraton ilic radic pero ilic davor

Pero Radić, star je 35, a Davor Ilić 40 godina. Na naše pitanje - koliko godine starosti utječu na njihove svakodnevne naporne treninge, s osmijehom na licu odgovaraju da ih to još više inspirira. Maratonci ipak ne trče počasni krug. Pripremaju se na novi maraton. Kada i gdje, kažu „otom potom“.

 

VAŠ NOVI DOM                     Reklama
VAŠ NOVI DOM
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
Novosagrađeni objekt Odžak
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
Stan u urbanoj Vili
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
VAŠ NOVI DOM
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
Stan u urbanoj Vili
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128