Savjeti
Typography

duck duck goIako su brojni internetski korisnici godinama sumnjali u mogućnost da različite tajne službe mogu pratiti njihove online aktivnosti i špijunirati sve što rade na internetu, nedavno otkriće PRISM programa ipak je mnoge šokiralo jer je riječ o prvim konkretnim dokazima koji su potvrdili te sumnje i pokazali nam da američka Agencija za nacionalnu sigurnost zaista prati najpopularnije online servise.

Činjenica da se badziru aktivnosti na stranicama Googlea, Microsofta, Facebooka, Applea i drugih još jednom pokazala koliko smo ‘ranjivi’ na internetu na kojem nam, osim virusa i brojnih hakera, prijete i američka NSA i FBI (i tko zna tko još) koji se, ako žele, bez problema mogu dokopati naših privatnih i osobnih informacija, pratiti nas i špijunirati.

Nakon što su Washington Post i The Guardian objavili ove informacije, dio korisnika potražio je sigurnija rješenja za surfanje internetom, a jedno od tih rješenja je i DuckDuckGo (DDG), internetska tražilica kojoj je na prvom mjestu privatnost korisnika. Posjećenost ove tražilice, kojoj su nakon skandala s praćenje pozornost posvetili neki veliki mediji, uvelike je porasla pa je tako broj posjeta u samo jedan dan porastao s oko 400 tisuća na više od dva milijuna početkom ovog tjedna.

Kad se internet pretraživanje uzme zdravo za gotovo

Iako su ovo i dalje male brojke, podatak da Agencija za nacionalnu sigurnost i FBI prate Google, Yahoo i Microsoft, odnosno njihove tražilice s kojima se stotine milijuna ljudi svakodnevno služe, sigurno će utjecati na porast popularnost, posjećenosti i pretraživanja putem DDG-a. DuckDuckGo pokrenut je puno prije PRISM skandala s ciljem ne samo da korisnicima pruži potpunu privatnost prilikom pretraživanja interneta, već i da ih ‘oslobodi okova’ tzv. filter bubblea.

Filter bubble naziv je za personalizirano pretraživanje kada tražilice poput Googlea korisnicima pružaju informacije koje su temeljene na njihovoj povijesti surfanja i pretraživanja interneta. Na taj način često možemo brže dobiti informacije koje tražimo, no problem se nalazi u tome što je takvo pretraživanje često ograničeno – postoji filter koji nam propušta samo neke informacije te nam uskraćuje brojne druge podatke koje nije prikazao među rezultatima pretraživanja i koji su možda puno važniji od rezultata koji nam se prikazuju.

Kako bi dočarali sve prednosti pretraživanja interneta putem DDG-a, ova je kompanija čak pokrenula stranicu DontTrack.us na kojoj je detaljno prikazan način na koji nas Google prati i kako nam filtrira rezultate, dok korisnici koji pretražuju mrežu putem DDG-a nemaju tih problema.

Zašto koristiti DuckDuckGo, a ne koristiti Google

Na DontTrack.us na zanimljiv je način objašnjeno zašto korisnici ne bi trebali pretraživati internet putem Googlea, već putem tražilice DuckDuckGo.

Tako kažu da, kada se pretražuje putem Googlea, svaki put kada korisnici kliknu taj link, njihov je upit poslan toj stranici, zajedno s informacijama o web pregledniku i podacima o računalu, a svi se ti podaci skupljaju i daju općenitu sliku o korisniku. S obzirom da oglašivači prikupljaju podatke o korisnicima i prilagođavaju im oglase na temelju povijesti njihove internetske aktivnosti, svako surfanje o nekim ‘nezgodnim’ pojmovima (npr. dan je primjer pretraživanja o herpesu), korisnike može dugo pratiti i na drugim stranicama na kojima će im se pojavljivati oglasi o kremama protiv herpesa, što mnogi ne žele da im se pojavljuje na njihovim ekranima.

‘Matrix’ postoji, doznajte kako se zove u stvarnom svijetu

Na DontTrack.us kažu da se ti podaci čak mogu prodati te upozoravaju da Google čuva i povijest vašeg pretraživanja interneta koje mora predati u slučaju sudskog naloga. Također, događalo se i da su sami Googleovi zaposlenici iskorištavali privatne podatke korisnika kojima su imali pristup, odnosno da su se tih podataka dokopali hakeri koji ih mogu iskoristiti na brojne načine.

Za razliku od Googlea, DuckDuckGo ne šalje informacije o pretraživanju interneta na druge stranice te uopće ne pohranjuje osobne podatke korisnika koji pretražuju internet njihovom tražilicom tako da korisnici nemaju straha da će ih internetskim stranicama pratiti (nezgodne) reklame – tražite li informacije o Viagri, reklame o Viagri neće vam izlijetati na svim stranicama koje pregledavati na mreži, odnosno da će se neki haker dokopati njihovih podataka.

DDG ne koristi cookije i ne filtrira rezultate pretraživanja

Iako i najpopularniji web preglednici poput Chromea, Firefoxa i Safarija imaju mogućnost privatnog, odnosno anonimnog surfanja te iako korisnici mogu koristiti Tor mrežu i tražilica poput Startpagea, Blekkoa i AskErasera, na stranici Motherboard kažu da je DDG ipak idealnije rješenje za one koji žele zaštititi svoju privatnosti i povijest surfanja mrežom.

Na ovoj stranici kažu da, osim što DuckDuckGo ne koristi cookije i ne pohranjuje podatke o korisnicima i njihovim IP adresama, ova tražilica izbjegava zamku filter bubblea te ne ograničava rezultate pretraživanja korisnika na temelju njihove povijesti pretraživanja. Umjesto toga, ova tražilica prikazuje samo bitne rezultate pretraživanja na temelju različitih izvora poput Wikipedije, Yahooa, Binga, DuckDuckBota i drugih, a kako tražilica ne zna ništa o korisnicima i njihovoj povijesti pretraživanja i aktivnosti na internetu, njima se neće prikazivati različiti rezultati koji su prilagođeni posebno svakom korisniku, već će se svima prikazivati isti i najvažniji rezultati.

Postoji li uopće sigurno surfanje?

Bez obzira koji način zaštite privatnosti prilikom surfanja internetom koristite, ako ste sumnjivi agencijama poput NSA i FBI-u i ako vas one žele pratiti, gotovo je sigurno da će pronaći način da to naprave. Ipak, kako na mreži prijete i brojne druge opasnosti – od onih banalnih da bi vam se reklama za Viagru mogla pojaviti tijekom surfanja mrežom pa do virusa, hakerskih napada i špijuniranja, uvijek je potrebno biti na oprezu prilikom surfanja internetom, zbog čega se preporučuje korištenje alata poput DuckDuckGoa i sličnih.

Preuzeto sa: Doznajemo.com