Sredanja Slatina
Typography

Župa Srednja Slatina proslavila je svoga nebeskog zaštitnika sv. Franju Asiškoga. Po lijepom vremenu sv. misa bila je u župnoj crkvi kojoj je predsjedao fra Nikola Žuljević, župni vikar iz Gorice u Hercegovini. S njim je koncelebriralo 6 svećenika a bilo je nazočno oko 200 vjernika. Sve je na početku pozdravio vlč. Marko Stipić. Pjevali su domaći pjevači pod ravnanjem s. Jele Dubrovac iz Gornje Tramošnice koja je i katehistica u Odžaku.

Propovjednik Žuljević naglasio je otvorenost i skrb za Crkvu sv. Franje. Na tom polju nije se štedio. On nije svetac prošlosti, već i mi danas imam ga u čemu nasljedovati, rekao je propovijednik „Franjo je pozvan da obnovi Crkvu. U zadnjem ratu mnoge su crkve širom Bosne uništene i sve su do danas obnovljene. U početku Franjo je obnavljao materijalnu izgradnju crkve, dočim je shvatio da ga je Bog pozvao na duhovnu obnovu Crkve. Ako se Bogu iznevjerimo, postajemo duhovna Crkva koja će krenuti u provaliju i nitko je neće moći zaustaviti.

Franjo da bio obnovio duhovnu Crkvu, prvo je krenuo u obnovu samoga sebe. Otuda počinje obnova Crkve i obnova drugih. Franjo je najviše svojim vladanjem pokušao skinuti sa sebe masku. Za njega je križ bio izvor mira i radosti“ naglasio je propovjednik i nastavio: „Mi ne razmišljamo o bogatstvu i plodovima do kojih dolazimo po križu. Sv. Franjo obilježen je sv. ranama Isusovim. Trebamo i mi tražiti Kristove rane, težeći za Kristovom nagradom.

Slijedeći stope Krista, sv. Franje i svetaca ne gine nam Kristova nagrada, već i na ovome svijetu, a posebno na drugome, na Nebu. Zato treba čeznuti za Kristovim životom u nama, i da njegov život produljimo u svome životu, a to znači da ga pronosimo i živimo“, završio je propovjednik. 

Župa ima obnovljenu svu infrastrukturu. Izgrađena lijepa župna crkva i stan za župnika. Župa uglavnom ima starački živalj, što se je vidjelo i po nazočnosti na sv. misi. Sada je u župi 41 vjernik koji borave u 23 kuće.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali i
upr. župe u Brusnici

{jathumbnail off}