Svijet
Typography

Mlada modričanka Ena Sendijarević, bosansko-holandska režiserka kćerka našeg modričkog psihijatra doktora Ervina Sendijarevića s oduševljenjem je primila vijest da će njen kratki film „Import“ ove godine biti prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u selekciji 'Quinzaine des Realisateurs'.

Redateljica Ena Sendijarević je rođena u Odžaku 1987., a studije je završila u Berlinu i Amsterdamu, gdje predaje na Odsjeku za scenarij na Dutch Film Academy.

Film "Import" je četvrti kratki film ove mlade redateljice, a njen debitantski film "Travellers Into the Night" prikazan je do sada na mnogim festivalima i osvojio je nekoliko internacionalnih nagrada.

Film „Import“ ove mlade modričanke s holandskim državljanstvom je nastao u produkciji Pupkin iz Amsterdama, a priča je o izbjegličkoj integraciji ispričana iz perspektive dvije bosanskohercegovačke sestre koje rat dovede u Holandiju gdje dobijaju dozvolu za boravak u jednom potpuno novom svijetu.

Zanimljivo je napomenuti da se ovdje radi o njenom prijemnom scenariju od prije šest godina na Filmsku akademiju u Holandiji.

- Film je tada bio osobna priča dvije sestre kroz izbjegličko iskustvo djece, dok mu je danas kut promatranja zbog aktualnosti promijenjen na jedno apsurdnije kazivanje, smatra mlada režiserka filma Ena Sendijarević.

Upravo korespondiranje filma s izbjegličkom krizom u Evropi posljednjih je godina skrenulo pažnju selektora Festivala iz Cannesa kao i zbog načina na koji Sendijarević osebujno promatra izbjegličke sudbine kroz prizmu djece u modernom svijetu.ena sendirajevic2

I sama Ena, bila je bosanska izbjeglica od 1994. godine. Priznaje da ima i životopisa u njenom filmu, jer je osobno prošla isti put sa sestrom i bratom, stoga je presretna zbog ovoga visokog priznanja od strane svjetski uglednog festivala da upravo njen film uvrsti u program.

Film će biti premijerno prikazan u Cannesu, međutim već se javilo i nekoliko drugih festivala koji bi ga i kod sebe rado vidjeli.

Uloge u filmu "Import" ostvarili su Esma Hrusto, Aya Crnić, Mario Knezović, te Alena Džebo, koja je od prošlog mjeseca i članica Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine.

Festival u Cannesu je na programu od 11 do 22 svibnja 2016. godine.

Za Posavina.org priredio Mišo Perak