'Od sutra krećem učiti. Naučit ću baš sve i odlično ću se pripremiti.' Koliko ste samo puta ovo pomislili kad ste bili svjesni da vas čekaju iznimno teški ispiti na fakultetu ili u školi? Obično to i ostane na planu 'od sutra ću', jer je iznimno teško motivirati se za učenje osobito nakon dužeg perioda negrijanja stolice.

'Od sutra krećem učiti. Naučit ću baš sve i odlično ću se pripremiti.' Koliko ste samo puta ovo pomislili kad ste bili svjesni da vas čekaju iznimno teški ispiti na fakultetu ili u školi? Obično to i ostane na planu 'od sutra ću', jer je iznimno teško motivirati se za učenje osobito nakon dužeg perioda negrijanja stolice.

Donosimo vam deset strategija kojima ćete podići motivaciju za učenje gradiva, te samim time postići bolje rezultate i biti zadovoljniji samim sobom.

1. Napravite 'ugovor'
U glavi složite mali dogovor sa samim sobom. Ukoliko ste svjesni koliko vas gradiva čeka i što trebate napraviti,osigurajte i sankcije u slučaju da ne ispoštujete dogovor i ne položite ispit. Ovo vrijedi i u suprotnom smjeru. Ukoliko položite ispit imajte viši cilj koji će vas motivirati da zaista sjednete i sve naučite.
Dogovorite se sa sobom da ćete si priuštiti nešto što želite ali nemate vremena jer sad učlite za ispit; poput odlaska na koncert ili pak posebno isplaniranog izlaska s ekipom.
2. Ne čekajte inspiraciju za učenje

Niste umjetnik ili spisatelj da sjedite kao torta na kauču i čekate da vas pogodi grom inspiracije kako biste konačno počeli učiti. Učenje započnite odmah. To vam treba biti prioritet broj jedan, kojeg ništa ne smije odgoditi.

3. Maknite sve što vam odvraća pažnju
Uredite svoj prostor za učenje i maknite s radnog stola sve stvari koje će vam odvlačiti pozornost. To znači isključivanje računala i isključivanje interneta na mobitelu. Treba vam samo literatura i vaša glava. Upaljeno računalo i konstantno 'refreshanje' Facebooka usporit će vam posao bar tri puta.
Obavezno budite odmorni, jer ukoliko ste premoreni informacije ćete puno teže upijati i zaspat ćete za stolom u rekordnom roku, čak i ako sjedite na drvenoj školskoj stolici.

4. Planirajte si učenje
Poznato mišljenje je da je priprema 90 posto uspjeha. Možete učiti i stihijski, bez plana, ali to će vam znatno usporiti proces učenja. Stoga napravite dobar plan. Dnevni plan učenja poput rasporeda na kojem stoji što ćete učiti u kojem vremenu te kad ćete imati pauzu može vam puno pomoći. Ukoliko ga odštampate i nalijepite negdje kod radnog stola, nećete moći izbjeći prekoračivanje rokova koje ste si sami postavili.

 

5. Postignite male uspjehe na samom početku
Ako vam dobro krene i vidite da vam učenje brzo ide, bit će vam puno lakše prijeći na novi dio gradiva. Zato podijelite zadanu literaturu na više manjih cjelina i svaku učite posebno. Tako ćete ih brže savladati, a i osjećaj da ste uspjeli to riješiti doći će brže i činit će vas još motiviranijima.

6. Fenomen grude snijega
Ukoliko vam je literatura izuzetno dosadna i naporna, potrudite se i pronađite bar jedan dio koji vas zanima. Poglavlje koje je lakše ili zanimljivije od drugih bi trebao biti pravi izbor za vaše prvo čitanje. Takvo poglavlje ćete brzo memorirati, pa će se samim time povećati i samopouzdanje za daljnjim koracima. Kao i gruda snijega, koja se povećava tako će se i vaše aktivnosti oko učenja povećati s vremenom. Samo je bitno da krenete.

7. Ne preplićite zadatke, rješavajte ih jedan po jedan
Iako će za vrijeme učenja sigurno postojati raznih smetnja, takozvani 'multitasking' ne bi trebao biti jedna od njih. Nemojte si zadavati više stvari istovremeno. Krenite prvo na jedan zadatak koji ste si zadali i dok njega ne usvojite, ne krećite na nešto drugo. Inače će vam pozornost letjeti s jednog dijela na drugi i nećete ništa obaviti.

8. Razmišljajte o budućnosti
Što će vam donijeti prolazak ovog ispita? Hoćete li iz literature naučiti išta korisno, što biste mogli jednog dana primijeniti u svom poslu ili životu? Čak i ako neće, bar ćete riješiti još jedan ispit i mirne savjesti nastaviti s novim izazovima.

9. Ne promatrajte greške negativno
Čak i ako nešto krivo napravite, ne promatrajte to s negativne strane. Onaj koji ne griješi, ne razvija se i strah ga je napredovati. Svako loše iskustvo promatrajte kao priliku za promjenom i nadogradnjom.

10. Učite s prijateljem
Ukoliko imate jednak ispit, nađite se s prijateljem ili prijateljicom, skuhajte kavu i krenite skupa na učenje. Pročitajte važnije stvari skupa, raspravljajte o nejasnoćama i sigurno će vam konverzacija oko određene teme biti 'klik' na određen dio literature , i to baš u vrijeme ispita.