Zanimljivosti
Typography

Naravno, uz samo pečenje mesa na roštilju, treba pravilno pripremiti i ostale stvari koje su neophodne da sam čin roštiljanja prođe u najboljem toku. No, baš u tim koracima često griješimo, što može uništiti i najbolju želju da sve ne bude onako kako smo zamislili.

Zato ćemo danas spomenuti nekoliko stvari u kojima najčešće griješimo kad je u pitanju roštiljanje.

Nismo strpljivi

U ničemu nije dobro brzati, pa tako ni prilikom pripreme roštilja. Naravno da na svakoj fešti postoje gladni “gosti” koji žele požuriti proces kako bi čim prije ubacili nešto u kljun, ali ne dajte se smetati ni dopuštati ikome da vas požuruje.

Hrana je previše hladna

Ovo je jedna od stvari koju je svatko od nas napravio barem jednom, a mnogi je ponavljaju svakog puta prilikom roštiljanja. Hrana koju želite ispeći na roštilju trebala bi biti na sobnoj tempraturi kad je stavljate na rešetku. Ako pečete odrezak, izvadite ga iz frižidera barem sat vremena prije kako bi meso bilo idealne temperature kad krenete s pečenjem.

Prejaka žara

Jedna od najbitnijih stvari je pravilno pripremljeni žare ovisno od toga koju vrstu mesa pripremate na roštilju. Pripazite da žar nije previše jaka kako se meso ne bi pošteno ispeklo iz vana, dok je unutra još uvijek sirovo. Majstori roštilja preporučaju srednje jaku žaru za pripremu piletine, za file ribe nešto jači, dok za odreske temperatura mora biti vrlo jaka.
Nema goreg nego kad prirodnu aromu mesa “utopimo” u začinima. Začini bi trebali samo dopunjavati okus i s njima ne bi trebalo nikako pretjerivati. Ako ste u dilemi koje začine koristiti, odlučite se na jednostavnost i upotrijebite samo sol i papar, s njima ne možete pogriješiti, ako baš ne pretjerate.

Roštilj nije postigao “radnu temperaturu”

Sve je pošlo kako treba, no ponekad zbog želje da čim prije “lupimo” porciju ćevapa ili se udavimo kremenadlom, brzamo i samim time riskiramo upropastiti komad mesa. Kao što smo već ranije rekli, uzmite si vremena, pričekajte idealnu temperaturu rešetke i tek tada krenite s pripremom mesa.

Nismo nauljili roštilj

Znamo, čim spomenemo ribu, mnogi od vas će se pobuniti da “nema ptice do prasice” i da nemate teka za jela bez špeka, ali uljenje rešetke je posebno bitno ako na roštilju pripremate ribu, jer bi se u suprotnom namirnica mogla zalijepiti za rešetku i moglo bi se dogoditi da je u pokušaju micanja s rešetke “izmasakrirate” do neprepoznatljivosti.

Meso nije dovoljno “mramorno”

Kod kupnje mesa, nemojte bacati oko na komade koji nisu ni malo prošarani masnoćom. U redu, možda nije toliko zdravo, ali ne jede se baš svaki dan roštilj. I zato, izaberite komade koji su donekle prošarani masnoćom, jer baš to će dati dodatnu aromu prilikom pečenja.

Namo se da će ovih bekoliko pogreški ili savjeta dobro doći svakome onom tko u ruci drži meso pripremljeno za vruću rešetku.