Ada
Typography

U subotu 14.11.2020. u 68 godini života preminuo je „vitez od Odžaka“, dr.sc Anto Kovačević koji je rođen u Adi, općina Odžak, 21. ožujka 1952. godine. Bio je Hrvatski intelektualac, filozof, publicist i političar od 1989. koji se kandidirao i na izborima 2005. za predsjednika Republike Hrvatske.

anto kovacevic

Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18. listopada 1981. godine, uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama. Ti su studenti povratkom u Beč međunarodnim institucijama i austrijskim vlastima iznijeli kako ih je na takve izjave prisilila komunistička vlast u SFRJ.

Amnesty International proglasila je Antu Kovačevića »zatvorenikom savjesti« jer nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu (ili poboljšanje) državnog sustava, te jer je osuđen zbog svojih mišljenja i govora. Kazna mu je izrečena na blagdan sv. Iva­na, 24. lipnja 1982. i glasila je: 8 i pol godina robije te konfiskacija imovine. Nakon žalbe kazna je smanjena na 6 godina, te je Anto Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.
Bio je drugi predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU), a 2015. godine prešao je u Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević. Bio je zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora, od 2000. do 2003. godine. Obnašao je brojne dužnosti u Saboru. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Objavio je nekoliko publicističkih radova.

anto kovacevic knjiga

Knjigu Posavski koridor smrti Kovačević je posvetio sinu Tomislavu i kćeri Katarini, nazvanoj po Katarini Kosači, kraljici Bosne dok u knjizi Čovjek i njegova sjena, Kigen, Zagreb, 2012. svjedoči o progonu političkih neistomišljenika, montiranim sudskim procesima te grijesima komunističke ideologije, totalitarnog sistema i prakse bivše Jugoslavije, ali i potrebi oproštenja i pomirenja.

Bio je jedan od rijetkih i hrabrih Posavskih političara koji nije birao riječi, čovjek koji je jasnoćom svog izričaja i beskompromisnom borbom za vrijednosti u koje je vjerovao obilježio hrvatsku politiku!

Viteže od Odžaka, bila ti laka hrvatska zemlja koju si istinski volio počivaj u miru Božjem!

Za Posavinu.org piše Mišo Perak