BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Biskupi iz Hrvatske i BiH, okupljeni u utorak na zajedničkom zasjedanju u Mostaru, upozorili su na preglasavanje Hrvata u BiH te su pozvali na ostvarenje njihove jednakopravnosti, a predsjednik HBK Želimir Puljić izrazio je zadovoljstvo što Zagreb snažnije skrbi o svojim sunarodnjacima.

"Nepravedni zakoni omogućuju preglasavanje i majorizaciju malobrojnijih, zbog čega najčešće trpi hrvatski narod", rekao je tijekom zasjedanja Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić.

bih biskuzpi

On je dodao kao Crkva stalno podsjeća vlasti da se u BiH trebaju poštivati pojedinačna prava svakoga čovjeka i kolektivna prava svakoga naroda, te je pozvao na "ispravljanje nepravednih zakonskih rješenja te na potrebu donošenja pravednih zakona i njihove provedbe". Na konferenciji za novinare u Mostaru nadbiskup Vukšić je pojasnio da kao "pojedinac iz hrvatskog naroda" očekuje da jednaka prava vrijede za sve narode.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je kako razumije frustracije Hrvata u BiH ističući da ga "raduje kada se osjeti da Hrvatska vodi brigu o narodu u BiH".

"Hrvatska ima obvezu budući da je potpisnica Daytonskog sporazuma voditi brigu o hrvatskom narodu, a vodeći tu brigu skrbi o cijeloj državi koja je dugo blokirana", istaknuo je predsjednik HBK. On je izrazio očekivanje da će BiH uskoro "ugledati perspektivu Europske unije", u čemu ima snažnu potporu Republike Hrvatske.

"Ja se nadam da će Hrvatska pomoći BiH, Hrvatima pogotovo, da se čim prije uključe u zajednicu naroda", dodao je.

Vrhbosanski nadbiskup Vukšić rekao je da su tijekom dvodnevnog zasjedanja biskupi posebno razmatrali pitanje inozemne pastve te iseljavanja ljudi. Naveo je kako postoji čak 188 župa u svijetu od Južne Afrike do Skandinavije o čijim vjernicima kojima zajednički skrbe svećenici dviju biskupskih konferencija. On je kritizirao vlasti što malo čine za ostanak i opstanak ljudi u domovini.

Agencijsko izvješće