BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Hrvatska brine da "u BiH bude zajamčena jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, jer je dio hrvatskog naroda jedan od ta tri naroda u BiH", poručio je predsjednik Sabora Republike Hrvatske Željko Reiner, nakon susreta sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Republika Hrvatska istinski se zalaže za stabilnu, multifunkcionalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu te joj stoji na raspolaganju da ponudi svoja iskustva na putu prema Europskoj uniji, poručio je Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora koji danas boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Reiner koji je doputovao sa grupom zastupnika Sabora sastao se sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Činjenica da je njegova prva službena posjeta, posjeta Bosni i Hercegovini predstavlja poruku koliko je Hrvatskoj stalo do svog susjeda BiH.

Na današnjem sastanku, kako je rekao Reiner, bilo je riječi o nizu pitanja između dvije zemlje. Zaključeno je kako nema problema i da je suradnja na zavidnoj razini.

"Suradnja je vrlo dobra. Naravno, ima određenih otvorenih pitanja, ali smo u razgovorima na neki način usuglasili da se uz dobru volju mogu postići dogovori koji će zadovoljiti obje strane. Razgovarali smo o gospodarskim odnosima jer su oni oslabili prošle godine, a za to nema razloga. Vjerujemo da se oni mogu povećati. Negdje preko 200 hrvatskim kompanija ima svoja predstavništva u BiH, dok negdje oko 85 bh. tvrtki ima svoje tvrtke u Hrvatskoj, taj broj se može povećati", naglasio je Reiner.

rajner u bih2

Prema njegovim riječima, BiH i Hrvatska trebaju surađivati u projektima infrastrukture i energetike koji nisu važni samo za te dvije zemlje već za cijelu regiju jugoistočne Europe.

Također, kako je istaknuo Reiner, Hrvatska brine da "u BiH bude zajamčena jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, jer je dio hrvatskog naroda jedan od ta tri naroda u BiH".

"Razgovarali smo o tome kako to oživotvoriti, kako ostvariti  da to ne bude samo na razini političkih tijela već da to uistinu osjete ljudi u svom svakodnevnom životu. Hrvatska je apsolutno podržavala i podržava europski put BiH, posebno sada kada je taj put uistinu trasiran predavanjem zahtjeva za pristup i naravno, stojimo na raspolaganju sa svim svojim iskustvima koje smo stekli u pregovorima oko ulaska u EU i dokumentima koje smo morali imati, spremni smo pomoći BiH jer je to do interesa za obje zemlje. Hrvatska se istinski zalaže za stabilnu, funskicionalnu i cjelovitu BiH. Svaka zemlja koja pristupa to treba naravno prvenstveno zbog sebe, boljeg života građana. Hrvatska, ponavljam, stoji na raspolaganju da pomogne BiH na tom putu, svim srcem", zaključio je Reiner.

Dobrodošlicu predsjedniku Hrvatskog sabora poželio je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić ističući kako je današnja posjeta uslijedila nedugo nakon posjeta izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH Zagrebu.

rajner u bih

"To jasno ukazuje na želju da se odnosi dvije zemlje intenziviraju. Razgogvarali smo o o otvorenim pitanjima koja ne mogu ugroziti dvije zemlje, smatramo da bi trebalo otvoriti pitanja vezana za povećanje ekonomske suradnje, bolju investicijsku atmosferu, a najvažnija kako nastupiti na zajedničkim projektima koji su svakako u interesu i BiH i Hrvatske, od koridora 5 c do Jadransko-jonske inicijative", rekao je Bosić.

Dodao je kako BiH pozdravlja spremnost Hrvatske da podrži svog susjeda na putu prema Europskoj uniji.

U okviru službene posjete BiH Reiner će se, tijekom dana, sastati i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, te sa članovima Predsjedništva BiH, a posjetiti će Kiseljak, Mostar i Banja Luku.

 Preuzeto s Dnevnik.ba