Bijelo Brdo
Typography

bijelo brdo 2014Po lijepom vremenu župa sv. Ivana Krstitelja u Bijelom Brdu proslavila je svoga zaštitnika. Euharistijsko slavlje predslavio je mons. Pero Zeba, župnik u Cerniku riječka nadbiskupija, sin ovoga kraja, koji je ujedno proslavio 40-godišnjicu svoga misništva, a pod sv. misom propovijedao je vlč. Marko Zubak, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u koncelebraciji sa 15 svećenika.

Liturgiju je animirao pjevački zbor iz župe Žepče. Bilo je nazočno oko 800 vjernika. Sve je na početku sv. mise pozdravio domaćin, župnik vlč. Goran Kosić, pozdravio je cijeli Božji puk, domaće vjernike  i one koji su došli iz RH i drugih zemalja, sve hodočasnike, svećenike i razne folklorne grupe u narodnim nošnjama koje su došle iz RH.  

Propovjednik Marko Zubak naglasio je žrtvu svećenika koju često puta obični vjernik ili ne vidi ili ne shvaća, analogno sa sv. Ivanom Krstiteljem kojega također narod onoga vremena nije u potpunosti razumio naglasivši: „ako svećenik vjenča na stotine osoba, pokopa veliki broj vjernika,  obiđe stotine bolesnika, pridigne klonule i nemoćne svojom riječju. Neće svećenik čuti riječi pohvale, a kad se netko u braku rastavi, reći će taj me i taj svećenik vjenčao i nisam imao sreće, ako dijete nije dobro na vjeronauku, reći će tko mu predaje vjeronauk a ako su djeca dobro neće to naglasiti. Ako ne stigne jednoga bolesnika, iz bilo kojih razloga obići a stotine ih obiđe, reći će „vidi bolesnika nije posjetio“. Često se ne vide dobra djela svećenika, dok se negativna, ako ih ima,  gledaju pod povećalom“, i nastavio je propovjednik.

„Ivan Krstitelj je svojim načinom života svjedočio za superiornost duhovnih vrednota nad vrednotama  ovoga svijeta. Zato su ga mnogi držali da je on Krist. Ivan je vjernim izvršavanjem poziva Božjega u svom životu uzor svima nama vjernicima. Razmišljanje o pozivu Ivana Krstitelja dovodi do razmišljanja o našem kršćanskom životnom pozivu. Na to nas potiče i sveta euharistija kojom slavimo herojsko svjedočenje  Kristovo koje nas potiče na kršćansko svjedočenje i jača nas u njemu“ završio je propovjednik.

Tokom rata 1992. godine srpski su ekstremisti do temelja srušili katoličku crkvu a župni ured opljačkali i zapalili. Danas ima lijepa podignuta crkva sa župnim uredom. Župa je 1991. godine imala oko 2.200 vjernika, a 2001. samo 15 a danas 2014.  ima 40-ak kuća sa 51. vjernikom.                                                                

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali