DERVENTA – U subotu 29. rujna 2018. godine u Derventi su održane Sedme posavske večeri u organizaciji Udruženja “Posavljak” iz Bijelog Brda, na kojima je nastupilo pet kulturno-umjetničkih društava. Idejni pokretač ove manifestacije je Jelica Blažević koja je istakla da su Posavske kulturne večeri manifestacija na kojoj se može vidjeti sva ljepota narodnih nošnji ovoga kraja, ali i čuti izvorna posavska pjesma.

Bijelo Brdo - Pod geslom Heroji se nikad ne zaboravljaju, misu zadušnicu za 50 poginulih branitelja u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Bijelom Brdu kod Dervente 7. svibnja predslavio je duhovnik sarajevskih bogoslova Jakov Kajinić. Uz župnika vlč. Gorana Kosića suslavili su preč. fra Ivan Marić, derventski dekan, i vlč. Josip Knežević, rektor sarajevske Bogoslovije.

bijelo brdo 2014Po lijepom vremenu župa sv. Ivana Krstitelja u Bijelom Brdu proslavila je svoga zaštitnika. Euharistijsko slavlje predslavio je mons. Pero Zeba, župnik u Cerniku riječka nadbiskupija, sin ovoga kraja, koji je ujedno proslavio 40-godišnjicu svoga misništva, a pod sv. misom propovijedao je vlč. Marko Zubak, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u koncelebraciji sa 15 svećenika.

lane-derventaDERVENTA-Spoj civiliziranog čovjeka i prirodne divljine je nemoguć, ali se dešava da čovjek s prirodom živi uspijevajući da divljinu pripitomi. Jovo Trivunović iz Osinje, uspio je, kod svoje kuće da odhranim malo lane, koje nije htjelo da se vrati u prirodu nakon oporavka. -Negdje u svibnju pronašao sam malo lane koje je ostalo siroče odvojeno od majke koja je bježeći od pasa lutalica ostavila svoje mladunče i ono je bilo nakon toga osuđena na propast.

Dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, predsjednik RO HDZ BiH Posavina, i savjetnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS i predsjednik OO HDZ BiH Pelagićevo Ivo Kamenjašević razgovarali su danas sa predstavnicima Udruge Posavljak Bijelo Brdo - predsjednikom Franjom Blaževićem i dopredsjednicom Slađanom Čabrajom Podgorski o projektima namijenjenim pružanju potpore Hrvatima na području Dervente.