Bijelo Brdo
Typography

Dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, predsjednik RO HDZ BiH Posavina, i savjetnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS i predsjednik OO HDZ BiH Pelagićevo Ivo Kamenjašević razgovarali su danas sa predstavnicima Udruge Posavljak Bijelo Brdo - predsjednikom Franjom Blaževićem i dopredsjednicom Slađanom Čabrajom Podgorski o projektima namijenjenim pružanju potpore Hrvatima na području Dervente.

Dopredsjednik RS-a Josip Jerković i savjetnik Kamenjašević su upoznali sugovornike o projektima koje Ministarstvo realizira na području Dervente, kao što su Regionalni program stambenog zbrinjavanja, Projekat rekonstrukcije stambenog fonda, te o redovitim programskim aktivnostima Ministarstva.

Istaknulo se kako je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS u proteklih nekoliko godina izdvojilo značajna sredstva za obnovu stambenih jedinica, infrastrukture i projekte održivog povratka na području Dervente, te je podsjetio na projekt elektrifikacije i obnove društvenog doma koji su od osobitog značaja za bjelobrđane.
Predsjednik Udruge Franjo Blažević upoznao je dopredsjednika RS-a i savjetnika o stanju povratka u Bijelo Brdo, te je zahvalio na dosadašnjim ulaganjima Ministarstva u ovu mjesnu zajednicu. On je kazao da su zahvaljujući ulaganjima Ministarstva unaprijeđeni životni uvjeti povratnika u Bijelom Brdu, a da je samim tim porastao i interes drugih bjelobrđana da se vrate na svoja ognjišta.

Također ih je Blažević upoznao i o projektu koji pokreće Udruga, a radi se o uzgoju industrijske konoplje. On je istaknuo da su predstavnici Udruge razgovarali sa stručnjacima iz poljoprivredne oblasti te da je na osnovu analiza utvrđeno da je zemljište u Bijelom Brdu podobno za uzgoj ove kulture. On je kazao da je planirano da se na uzgoju uposle povratnici, čime bi se doprinijelo ekonomskoj stabilnosti povratničkih obitelji.

Dopredsjednik RS-a  Josip Jerković i s avjetnik Kamenjašević su izrazili zadovoljstvo radom Udruge i projektom koji je Blažević predstavio, te je rekao da Ministarstvo svake godine izdvaja značajan dio sredstava za pružanje potpore projektima održivog povratka. On je istaknuo da je dobar projekt osnova za odobravanje sredstava, a da svi koji imaju dobre projekte treba da se prijave na Javne pozive Ministarstva, koji će biti raspisani iduće godine
Predstavnici Udruge Posavljak su se zahvalili gostima i čestitali im na pobjedi na izborima i istaknuli kako je gospodin Jerković osoba koja će na najbolji način zastupati interese hrvatskog naroda u Republici Srpskoj.


Također je predsjednik Udruge Franjo Blažević istaknuo da su sa dopredsjednikom Jerkovićem iznimno dobro surađivali i dok je obnašao dužnost predsjednika Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske, te da se raduje nastavku i daljnjoj suradnji, kao i nalaženju rješenja problema sa kojima se susreću Hrvati u Bijelom Brdu, Derventi, te cijeloj regiji.

Jerković se zahvalio na čestitkama, i izrazio zadovoljstvo radom Udruge Posavljak, te je kazao da udruge imaju veoma značajnu ulogu u povratku i opstanku Hrvata u Republici Srpskoj.{jathumbnail off}

Mišo Perak