Bijelo Brdo
Typography

Bijelo Brdo - Pod geslom Heroji se nikad ne zaboravljaju, misu zadušnicu za 50 poginulih branitelja u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Bijelom Brdu kod Dervente 7. svibnja predslavio je duhovnik sarajevskih bogoslova Jakov Kajinić. Uz župnika vlč. Gorana Kosića suslavili su preč. fra Ivan Marić, derventski dekan, i vlč. Josip Knežević, rektor sarajevske Bogoslovije.

Na početku nazočne, a posebno rodbinu i prijatelje poginulih branitelja pozdravio je župnik vlč. Kosić. U svojoj je propovijedi vlč. Kajinić opisao stradanja Hrvata. Budući da je pred rat bio kapelanom u susjednoj župi, Bosanskom Brodu, tako je zajedno s narodom toga kraja doživio egzodus.

"Bijelo Brdo je naše mjesto gdje se nebo dodiruje sa zemljom, odavde smo krenuli i tu se trebamo vraćati, nositi ga u srcu. Zato ne trebamo odlaziti u Svetu zemlju da bismo obišli Isusov grob", naglasio je propovjednik i ustvrdio kako je svaka gruda zemlje sveti Isusov grob jer je Krist i danas ponovno razapet. „Krist i danas prolazi ovim svijetom, On prosi, traži, kuca na ljudska srca, a mi smo toliko hladni jedni prema drugima, a kršćani smo - Isusovi smo.

 

Obiđi oko ove crkve, ne tri puta, nego što više puta. Ovo je naš Isusov grob. Obilazite i sve ove n

misa zadusnica2

aše krajeve. Obilazite jedni oko drugih. Nema ništa ljepše nego kad jedni druge obilazimo, kad imamo srca jedni za druge. To su naša tjelesna djela milosrđa o kojima nam toliko u ovoj Godini milosrđa

govori papa Franjo", rekao je, između ostaloga, u svojoj propovijedi vlč. Kainić.

Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je zbor bogoslova Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Poslije mise rodbina i prijatelji poginulih Bjelobrđana, predstavnici vlasti te brojne udruge, među kojima je bila i Posavljak Bijelo Brdo, kod spomen-obilježja poginulim braniteljima položili su vijence, zapalili lampione s njihovim ispisanim imenima, a župnik vlč. Kosić predvodio je molitvu za mrtve.

misa zadusnica1

Imena 50 vitezova uklesanih u spomeniku pročitao je Franjo Blažević, predsjednik udruge Posavljak. Pozvao je svoje Bjelobrđane da čuvaju uspomenu na svoje poginule, da o njima kao i povijesti toga kraja pričaju svojoj djeci. Pjesmu koju je napisala svojim poginulim sumještanima pročitala je dopredsjednica udruge Slađana Čabraja-Podgorski koja je vodila program. Ovom je prigodom otvorena i spomen-soba poginulim braniteljima.

Preuzeto od Katoličkog tjednika/B.L.