Boris Ćavar
Typography

U zagrebačkoj Galeriji Vladimir Flakovac, u sklopu Narodnog sveučulišta Dubrava, 14. siječnja 2019. posthumno je otvorena izložba akademske slikarice Tanje Malešević „Šutnja“. Riječ je o akademskoj slikarici koja je preminula 2017. godine u svojoj 53. godini, na svoj rođendan. Dolazi iz slikarske obitelji, otac Duško slikar i profesor, majka Maja, slikarica, dok je brat Bogdan književnik i povjesničar umjetnosti.

Bogdan Malešević je organizator Zaklade Malešević u Franjevačkom samostanu Cernik kod Nove Gradiške. Ondje je prije mjesec dana otvorena stalna izložba obitelji Malešević.
tanja2
Nazočne na izložbi u Zagrebu pozdravio je Željko Šturlić, ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava. On je naglasio kako su Maleševići u ovoj galeriji izlagali od 2009. godine, nažalost Tanjina izložba je posthumno otcvorena.
Kako je kazao Stanko Špoljarić, likovni kritičar i poznavatelj rada obitelji Malešević, ova izložba nosi poseban naboj jer je posthumno otvorena. Govoreći o radu umjetnice, kazao je kako je njeno slikarstvo traganje, bez šablona. Opus Tanje Malešević su fini dijalozi slike. Njene slike krasno, međusobno razgovaraju, uz glazbenu orkestraciju i litelarni dojam, naglasio je Špoljarić.

tanja3

Svebor Vidmar, voditelj Galerije Vladimir Filakovac, govorio je o slikarskom dojmu Tanje. Izložba je nazvana „Šutnja“ ali ona odjekuje u nama, naglasio je Svebor Vidmar. Pozvao je nazočne u posjet Cerniku i Zakladi Malešević, koja je vrijedan spomen hrvatske kulture.

Profesor Zdravko Tišnar, susjed i dugogodišnji prijatelj Maleševića, donio je buket cvijeća, za majku Maju Malešević, koja zbog starosti nije mogla doći i za Tanju. U suzama je cvijeće predao Tanjinom bratu Bogdanu, inicijatoru svega. Nakon slušanja Tanjine pjesme sa njenog CD-a „Devet šansona“ profesor Špoljarić koji je trebao otvoriti izložbu kazao je kako je Tanja Malešević sama otvorila ovu izložbu. Bogdan Malešević je ostao bez riječi...

 Napisao i snimio: Boris ĆAVARtanja 1024