Bosanski Šamac
Typography

Župa Bosanski Šamac proslavila je patron i 115 godišnjicu župe Srca Isusova. Po vrućem vremenu u župnoj crkvi okupilo se oko 400 vjernika štovatelja Srca Isusova. Euharistijskom slavlju predsjedao je fra Blažen Lipovac, župni vikar u Gornjoj Dubici u nazočnosti sa 15 svećenika. 

Pjevao je župni zbor iz Domaljevca pod ravnanjem s. Jelene Piljić. Na uobičajen način sve je na početku sv. mise pozdravio domaćin vlč. Josip Janjić, župnik.
 
Propovjednik fra Blažen je naglasio podijeljenost čovjeka, koja ide kroz njegovo srce: „Čovjek želi prevladati zidove mržnje, što s mukom i poteškoćama ide. Isus poziva na okupljanje u ljubavi koja pomaže izbrisati podijeljenost u srcima ljudi. „Dođite k meni svi izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“ kaže sv. evanđelist Matej u svojem evanđelju. Isusovo srce je znak darivanja u ljubavi.

I ovaj narod i ova crkva rodila se iz Isusove smrti na Križu. Mi smo išli putem Srca Isusova a to je znak postojanja i egzistiranja ove župe već 115. godina. Pobožnost blagdana Srca Isusova upućuje nas prema vani, prema ljudskoj bijedi gdje treba unijeti duh života. Ne miriti se sa „zidovima“ koji često žele podići i naši političari da zavade narod zbog nekih nazovimo tako „svojih interesa“.

Tko vjeruje u novo srce preskače sve zapreke“, i nastavio je fra Blažen „A što je sve Krist učinio za nas u prevelikoj ljubavi prema nama. Po grijehu smo bili robovi sotone, a Krist nas je oslobodio toga ropstva i učinio nas djecom Božjom. Zaslužili smo pakao, a Krist nam je otvorio vrata raja. Bili smo okaljani grijehom a Krist nas je oprao  svojoj Krvi.

Za nas, da nas spasi, Sin Božji, došao je na ovaj svijet. Za nas je trpio zimu, glad i žeđ. Za nas je podnosio siromaštvo, progonstvo, poniženja, mržnju i klevete najgore vrste. Za nas je dozvolio da bude zapostavljen razbojniku Barabi“, završio je propovjednik.

Poslije pučke mise bila je procesije oko crkve i blagoslov s presvetim. Inače župa danas broji oko  66 vjernika u 34 domaćinstva. Vidi se rapidno izumiranje u župama u Bos. Posavini.

Posavina.org /Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali.{jathumbnail off}